Experţii consideră că “nu ar trebui să fim luaţi de valul entuziasmului” după rezultatele summit-ului CSI de la Minsk
https://www.ipn.md/ro/expertii-considera-ca-nu-ar-trebui-sa-fim-luati-de-valul-entuziasmului-dupa-rezu-7965_962457.html
Experţii Centrului analitic independent “Expert-Grup” consideră că “nu ar trebui să fim luaţi de valul entuziasmului” în urma summit-ului CSI de la Minsk, care „pare să se fi soldat cu ridicarea embargoului rusesc la exporturile de produse alcoolice din Moldova şi cu perspective mai bune pentru stabilizarea relaţiilor energetice”.
Potrivit experţilor, ţinând cont de faptul că rădăcinile deciziei privind instituirea embargoului ţin mai degrabă de domeniul politicului, era de aşteptat ca asemenea probleme să fie soluţionate doar la nivel de şefi de stat, şi nu de prim-vicepremierul moldovean şi ministrul rus de educaţie, sau de miniştrii Economiei.
Informaţiile privind ridicarea embargoului survin la doar câteva zile de la declaraţia medicul sanitar de stat al Rusiei, Ghenadi Onişcenko, potrivit căruia perspectivele reluării exporturilor erau mai mult decât incerte. Cu o zi înainte, şi prim-vicepremierul Zinaida Greceanîi declara că progresele în ridicarea barierelor comerciale sunt modeste şi activitatea în această direcţie urmează să fie desfăşurată la nivel de experţi.
Întrebându-se cât de realizabilă este deblocarea exporturilor şi ce implicaţii şi costuri politice va avea ridicarea embargoului de vinuri, experţii menţionează că soluţia de „fereastră unică” este una temporară şi destul de sofisticată din punct de vedere logistic, însă, indiscutabil, va fi urmată de deblocarea totală a exporturilor în cazul unor progrese în alte domenii.
Printre acestea, „Expert-Grup” menţionează semnarea protocolului privind aderarea Rusiei la OMC. Semnarea acestui protocol de către SUA a demontat ultimul obstacol major în acest proces, dar şi a adăugat nerăbdare autorităţilor de la Moscova de a ajunge la un numitor comun cu Chişinăul (şi cu Tbilisi), mai spus experţii.
În al treilea rând, potrivit surselor citate, caracterul politic al animozităţilor comerciale între Rusia şi R. Moldova nu a dispărut în neant. Doar atingerea unui progres în sfera relaţiilor politice poate să conducă la soluţionarea chestiunilor economice. Mai mult decât cert acest lucru se referă la Transnistria. Nu în zadar, aceleaşi declaraţii ce vizau ridicarea embargoului conţineau referinţe şi la reluarea negocierilor privind diferendul şi apropierea poziţiilor în acest sens, susţin Experţii Centrului analitic independent “Expert-Grup”.