logo

Experţii comentează Declaraţia cu privire la reintegrarea ţării


https://www.ipn.md/ro/expertii-comenteaza-declaratia-cu-privire-la-reintegrarea-tarii-7978_1013921.html

Declaraţia cu privire la reintegrarea ţării, aprobată de către Parlament la 10 iulie, este binevenită, dar nu este suficientă pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii Fabrika, la Publika TV, transmite IPN.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gamurari, consideră că formatul 5+2 nu poate soluţiona problema în favoarea Republicii Moldova. „Din acest format doar partea ucraineană ar putea susţine poziţia Republicii Moldova, după ce se confruntă şi ea cu separatism în estul ţării”, a spus expertul.

Jurnalistul şi comentatorul politic Nicolae Negru a remarcat că Declaraţia cu privire la reintegrarea ţări este un apel adresat agenţilor economici din stânga Nistrului. Referindu-se la numirea fostului şef al securităţii transnistrene, Vladimir Antiufeev, în funcţia de şef al serviciilor secrete ale separatiştilor din Doneţk, Nicolae Negru a declarat că acest fapt demonstrează, încă odată, legătura dintre separatismul transnistrean şi cel din estul Ucrainei.

Viorel Chivriga, expert economic, s-a arătat sceptic că declaraţia aprobată de Parlament va avea careva efecte. „Nu cred că malul drept va deveni mai atractiv pentru populaţia din regiunea separatistă, unde pensiile sunt mai mari, deşi acum a apărut o situaţie ideală pentru a remodela dialogul cu autorităţile de la Tiraspol, în condiţiile când Ucraina ar putea deveni un susţinător al Moldovei în formatul de negocieri 5+2”, a spus Viorel Chivriga.

Juristul asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, crede că Guvernul de la Chişinău a făcut prea multe cedări Tiraspolului şi că este necesar ca autorităţile Republicii Moldova să ceară condiţii optime de activitate pentru şcolile cu grafie latină din regiune şi pentru fermieri.

Jurnalistul Cristian Tabără, invitatul permanent al emisiunii Fabrika, a spus că ridicarea nivelului de trai în Republica Moldova, în urma implementării Acordului de Asociere cu UE, va deveni atractivă pentru populaţia din regiunea transnistreană, dar nu şi pentru militarii ruşi de acolo, acest lucru fiind o mare problemă în cale soluţionării diferendului transnistrean.