logo

Experţii au păreri împărţite privind derularea corectă a campaniei electorale


https://www.ipn.md/ro/expertii-au-pareri-impartite-privind-derularea-corecta-a-campaniei-electorale-7978_1015605.html

Experţii participanţi la emisiunea „Politica” de la postul de televiziune „TV7” au păreri împărţite privind corectitudinea campaniei electorale din această toamnă, transmite IPN.

Preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, Ion Dron, a adus critici dure în adresa partidelor politice care au început campania electorală. „Campania electorală a început cu probleme de comportament din partea actorilor politici. Este foarte grav că se folosesc şi banii murdari şi metode departe de a fi oneste. Să-l luăm pe Renato Usatîi ce organizează concerte, care nu au alt scop decât să corupă alegătorii sau cei din alte partide care împart produse alimentare. Eu înţeleg dacă Renato Usatîi ar face concerte încă 4 ani după alegeri sau acei tineri din PDM ar duce în fiecare toamnă cartofi, dar nu doar înainte de alegeri. Iar partidele de la guvernare folosesc şi resursele administrative. Eu sunt pentru vectorul european, dar cred că este inadmisibilă încălcarea legislaţiei în numele acestei idei”, a spus Dron.

Consilierul municipal PCRM, Victor Gurău, la fel a fost foarte categoric privind derularea corectă a campaniei electorale. „Va fi o campanie dură şi murdară, dar sper, totuşi, că în linii mari se va desfăşura în limitele legii”, a spus consilierul.

Deşi este mai optimist în ceea ce priveşte derularea campaniei electorale, Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de Analiză „Politicon” se pronunţă pentru înăsprirea legislaţiei. „Trebuie să schimbăm legislaţia ca să fie posibil ca, din cauza încălcării legislaţiei, un partid să fie scos din cursă. Atunci se vor gândi mult şi bine, dar iarăşi cu condiţia, că instituţiile care sunt preocupate de respectarea legii sunt independente”, a declarat Ţăranu.  

Corneliu Ciurea, expert IDIS “Viitorul”, este de părerea că alegerile din această toamnă vor fi parţial libere, iar în linii mari, campania electorală se va încadra în limitele legii.