logo

Experţii au păreri împărţite privind alegerile şi derularea reformelor


https://www.ipn.md/ro/expertii-au-pareri-impartite-privind-alegerile-si-derularea-reformelor-7978_1016983.html

În timp ce unii experţi consideră că alegerile parlamentare au fost corecte şi va lua amploare mersul reformelor, alţii se arată sceptici şi pesimişti în această privinţă. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Analistul politic Vitalie Andrievschi oferă scenarii optimiste privind formarea unei guvernări pro-europene. „Partidele proeuropene se vor înţelege foarte repede şi vor forma o alianţă, vor alege conducerea Parlamentului şi vor forma Guvernul. Aceste partide au comis multe greşeli şi sper că au învăţat lecţia. Ultima dată au putut acumula voturi. Mai mult nu le va merge. Cred că pentru politicienii pro-europeni vor veni zile grele, deoarece vor trebui să muncească din greu pentru a acoperi acest credit de încredere, care s-ar putea epuiza”, a spus Andrievschi.

Reprezentantul Agenţiei ITAR-TASS în Moldova, Valeri Demideţchi, susţine că alegerile de duminică au aprofundat şi mai mult divizarea societăţii şi se arată sceptic privind integrarea europeană a Republicii Moldova. „Trebuie să înţelegem că în UE s-au făcut multe schimbări şi nu toţi liderii de acolo sunt încântaţi ca ţara noastră să devină membru al UE. Pe de altă parte, a scăzut dramatic şi numărul moldovenilor care îşi doresc integrarea europeană. Cât priveşte guvernarea de mai departe, cred că se va repeta scenariul din anul 2010”, a spus Demideţchi.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic Igor Boţan, susţine că alegerile parlamentare nu au fost cinstite şi a spus că este pesimist în ceia ce priveşte implementarea reformelor în ţara noastră. „Dacă în cursa electorală ar fi rămas Renato Usatîi, iar Partidul Comuniştilor reformatori ar fi fost exclus, atunci partidele de stânga ar fi obţinut majoritatea parlamentară. Dacă Republica Moldova ar fi fost un stat de drept, aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. Totodată, partidele pro-europene au isterizat mult populaţia cu pericolul unui maidan de tip ucrainean. Nu avem cu ce ne mândri în urma acestor alegeri, dar sper că această victorie va obliga mai mult partidele pro-europene să-şi facă bine treaba. Dar, oricum, am îndoieli în privinţa reformelor”, a declarat Boţan.