logo

Experţii au păreri împărţite privind adresarea către cetăţeni a şefului statului


https://www.ipn.md/ro/expertii-au-pareri-impartite-privind-adresarea-catre-cetateni-a-sefului-7978_1016788.html

Experţii au păreri împărţite privind adresarea de luni seara,24 noiembrie, a preşedintelui Nicolae Timofti către cetăţenii Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Ţăranu a apreciat pozitiv gestul făcut de către şeful statutului. „Preşedintele ne arată că am avut mai multe şanse pe care le-am pierdut şi ne îndeamnă să nu pierdem această şansă. Votul de duminică este foarte important. În cazul dacă vor pierde partidele proeuropene, atunci, cel puţin încă un deceniu, vom trăi la fel, cu aceleaşi probleme”, a spus Ţăranu.

Jurnalistul Vitalie Andrievschi la fel consideră că preşedintele Timofti a fost în drept să vină cu această declaraţie. „Alegătorii trebuie să înţeleagă: sau mergem înainte, sau dăm înapoi. Înainte înseamnă Europa cu standardele ei moderne, înapoi înseamnă Uniunea Vamală”, a spus Andrievschi.

Pe de altă parte, invitatul permanent al emisiunii, Igor Boţan, dezaprobă ieşirea lui Timofti. „Mie nu-mi place ce a făcut preşedintele. Timofti trebuia să rămână neutru, nu să facă propagandă electorală în favoarea unor partide”, a spus analistul.

Şi jurnalistul Dmitri Ciubaşenco a dezavuat gestul preşedintelui. „Şeful statului nu a procedat corect. Poporul este în drept să schimbe guvernarea, dacă o doreşte, şi nimeni nu-i poate interzice acest lucru”, a opinat jurnalistul.

În discursul său adresat naţiunii, Timofti precizează că de votul de la 30 noiembrie, depinde soarta ţării: „Este important să înţelegem cu toţii un lucru simplu, dar fundamental, şi anume că de felul cum vom vota la 30 noiembrie depinde viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri. Acum se hotărăşte soarta noastră”. Nicolae Timofti şi-a încheiat adresarea cu îndemnul de a lua exemplu de la România şi Ucraina, „ca să nu ne pomenim ca pe o insulă izolată, între doi vecini pro-europeni, România şi Ucraina” şi a chemat „să votăm împreună pentru un viitor european”.