logo

Experţii au opinii împărţite privind condiţiile formulate de Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/expertii-au-opinii-impartite-privind-conditiile-formulate-de-maia-sandu-7978_1021641.html

În timp ce unii experţi consideră că Maia Sandu este în drept să înainteze condiţii pentru a asigura actul guvernării, alţii susţin că aceste condiţii trebuie discutate doar în cadrul partidului care a desemnat-o pentru funcţia de premier. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Conferenţiarul universitar, Angela Colaţchi, consideră că Maia Sandu este în drept să înainteze unele condiţii, iar partidele din alianţă vor comite o greşeală, dacă nu o vor vota. „Într-o republică parlamentară puterea executivă este concentrată în mâinile premierului. Acordul AIE 3 nu face altceva decât să repună în practică acordurile anterioare. Cu un asemenea acord de alianţă nu vom ieşi din situaţie. Cu părerea de rău, Maia Sandu este una din puţinele persoane care are credibilitate atât în interiorul partidului care a înaintat-o, cât şi în societate. Partidele din alianţă vor câştiga în imagine, dacă o vor vota pe Sandu premier”, a spus Colaţchi.

De altă părere este expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, care consideră că condiţiile impuse de către Maia Sandu ar pune în pericol Acordul de constituire a alianţei. „Maia Sandu trebuia să discute condiţiile în cadrul PLDM, iar cu PDM şi PL trebuie să discute programul de guvernare. Dacă Sandu vine cu noi condiţii, s-ar putea ajunge la denunţarea Acordului de constituire a AIE.3. Nu înţeleg de ce Maia Sandu trebuie să pună condiţii, dacă Guvernul care urmează a fi votat este unul de coaliţie. Mingea se află acum în ograda PLDM şi este treaba lor cum să se descurce cu condiţiile impuse de către candidatul lor”, a declarat Catană.