logo

Experții argumentează necesitatea reformării pieței valorilor mobiliare de stat


https://www.ipn.md/ro/expertii-argumenteaza-necesitatea-reformarii-pietei-valorilor-mobiliare-de-stat-7966_1035084.html

Reforma pieței valorilor mobiliare de stat (VMS) ar reduce costurile deservirii datoriei de stat și ar mobiliza resurse pentru proiecte infrastructurale – constată autorii unui studiu prezentat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului, a menționat că dezvoltarea economică a oricărei țări depinde în mod direct de existența unui sistem financiar bine organizat, care permite o alocare eficientă a resurselor între cei care economisesc și cei care investesc, transmite IPN.

Potrivit experților, în economia națională nu există la această etapă un concurent comparabil cu băncile comerciale care să fie capabil să preia funcții importante necesare pentru asigurarea circulației capitalului în economie. Băncile domină în proporție de 78% din piața titlurilor emise de către Ministerul Finanțelor și înregistrează profituri de aproximativ 200 de ori mai mari decât toți participanții pieței de capital luați împreună.

Scadența scurtă a VMS aflate în circulație (cele mai multe până la un an) și cadrul actual regulator favorizează sectorul bancar față de alți participanți pe piață, generând impedimente în calea implementării proiectelor investiționale și face acest sector neatractiv pentru investitorii privați. Alte constrângeri care inhibă dezvoltarea mecanismului de intermediere pe baza VMS sunt: lipsa infrastructurii pentru tranzacționarea VMS pe piața secundară, baza îngustă de investitori instituționali pe piața locală, accesul anevoios al investitorilor la VMS, dar și nivelul scăzut de educație financiară a populației, notează experții.

Sergiu Gaibu, unul din autorii studiului, s-a referit la condițiile necesare pentru crearea unei piețe de capital moderne. Expertul a menționat accesul liber, cuprinzător și direct al investitorilor profesioniști și neprofesioniști la piața titlurilor emise de autoritățile publice, existența unei piețe unitare care să asigure circulația neîngrădită a valorilor mobiliare între participanții pieței, ca acestea să poată fi transformate la necesitate în bani în numerar, posibilitatea tranzacționării imediate pe piața secundară a titlurilor procurate pe piața primară. O altă condiție indispensabilă este echitatea poverii fiscale, fără a favoriza sau a oferi avantaje concurențiale  unor piețe față de altele, ale unor intermediari sau categorii de agenți economici față de alții.

Experții recomandă revizuirea cadrului normativ fiscal și eliminarea oricăror prevederi preferențiale între diferite forme de plasare investițională a mijloacelor bănești. Este necesară adoptarea unor soluții tehnologice moderne de tranzacționare, calibrarea instrumentului Certificate al Băncii Naționale, dar și sporirea nivelului de educație financiară a populației.

 La prezentarea studiului  au participat ministrul finanțelor Octavian Armașu, guvernatorul BNM  Sergiu Cioclea și vicepreședintele Consiliului CNPF Nina Dosca. Ei și-au exprimat speranța că concluziile și recomandările studiului vor  constitui începutul  unei discuții, demult așteptată și necesară,  privind crearea unei alternative de finanțare decât cea  care se efectuează prin sectorul bancar.