Experţi străini vor oferi funcţionarilor CEC asistenţă în organizarea şi desfăşurarea alegerilor
https://www.ipn.md/ro/experti-straini-vor-oferi-functionarilor-cec-asistenta-in-organizarea-si-desfasu-7967_969312.html
În curând, funcţionarii din cadrul comisiilor electorale vor beneficia de instruire în vederea pregătirii pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 2009, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Mai mulţi reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)aflaţi în Moldova într-o misiune de serviciu şi reprezentanţi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD), împreună cu membri ai CEC au discutat câteva proiecte de asistenţă electorală.
Proiectul care va fi lansat în curând se referă la constituirea unui Centru de instruire continuă a funcţionarilor electorali. Într-o primă etapă, instruirea în cadrul Centrului va avea ca obiectiv pregătirea funcţionarilor pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 2009. În acest sens, CEC a trasat principalele domenii în care este nevoie de asistenţă şi coordonare din partea experţilor străini. Prioritar, acestea se referă la informatizarea procesului electoral, inclusiv programe de promovare a securităţii şi transparenţei sistemului informaţional electoral. Potrivit reprezentanţilor CEC este necesar să se efectueze o instruire continuă a funcţionarilor electorali şi a altor persoane antrenate în procesul electoral. Totodată, trebuie să fie încurajată şi dezvoltată educaţia civică a populaţiei precum şi promovarea imaginii Comisiei Electorale Centrale. Participanţii la întâlnire au pus accentul şi pe cooperarea mai strânsă cu mass-media atât în timpul campaniilor electorale, cât şi în perioada dintre acestea.
De asemenea, participanţii la şedinţă au discutat şi despre implementarea Registrului de stat al alegătorilor. Acesta se vrea a fi un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor destinat colectării, stocării, actualizării şi analizei informaţiei despre cetăţenii Republicii Moldova ce au atins vârsta de 18 ani şi nu sunt legal limitaţi în drepturile lor cetăţeneşti. Printre avantajele şi beneficiile registrului electronic menţionat este posibilitatea de actualizare permanentă şi calitativă a listelor electorale, înlocuirea muncii manuale de întocmire şi verificare a listelor electorale, înlăturarea erorilor umane din acest proces, precum şi obţinerea operativă şi veridică a datelor privind rata de participare a alegătorilor. În acelaşi timp, prin instituirea unui astfel de registru va fi posibilă combaterea fenomenului „turismului electoral”.