logo

Experţi români despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/experti-romani-despre-rezultatul-alegerilor-din-republica-moldova-7978_1016982.html

Experţii din România salută victoria partidelor proeuropene la alegerile parlamentare din Republica Moldova şi îşi exprimă speranţa că acestea nu vor înşela aşteptările electoratului care i-a votat. Declaraţiile au fost făcute în cadrul duplexului „Publika TV” – „Realitatea TV Bucureşti”, transmite IPN.

Expertul în politică externă, Vlad Nistor, a spus că lucrurile par a fi destul de simple atât cât cele două partide de stânga deţin 46 de mandate , iar partidele pro-europene au acumulat o majoritate comodă. „Din cele urmărite anterior, nu cred că PSRM şi PCRM vor forma o alianţă şi chiar dacă o vor forma, oricum nu va deţine majoritatea. Ceea ce este în favoarea partidelor proeuropene. Cât priveşte posibilitatea unei coaliţii a partidelor europene cu PCRM, în acest caz cred că va exista un singur moment, atunci când va trebui de ales preşedintele”, a declarat Nistor.

La rândul său, expertul în politică externă, Iulian Chifu, consilier prezidenţial, a îndemnat partidele pro-europene, care au acces în Parlamentul de la Chişinău să facă eforturi pentru ca integrarea europeană să se manifeste în viaţa oamenilor. „În Republica Moldova există deficit de personalităţi, iar liderii celor trei partide pro-europene se confruntă cu deficit de imagine. Acordul de liber schimb presupune reforme serioase. În Parlament au acces partide care reprezintă pe larg societatea, ceea ce va ţine dezbaterile pe marginea problemelor societăţii în Parlament şi nu în stradă”, a conchis consilierul prezidenţial.

Jurnalistul român Rareş Bogdan a declarat că a fost surprins neplăcut de rezultatul opţiunilor votanţilor moldoveni din România. „Pentru comunişti şi socialişti au votat 19 la sută din cetăţenii Republicii Moldova. Este inadmisibil de mult ca o cincime din moldovenii care au votat în România să aibă opţiuni pro-ruse”, a comentat jurnalistul.