Relațiile moldo-române sunt prezentate denaturat de către mass-media din UTA Găgăuzia, iar populația din regiune rămâne captivă propagandei informaționale. Concluziile aparțin comentatorilor politici de la Chișinău, care explică astfel fenomenul investițiilor masive din partea României în regiunea găgăuză, pe de o parte, și votul antieuropean al cetățenilor de acolo, pe de altă parte. Potrivit experților, România nu așteaptă o transformare a investițiilor din UTA Găzăuzia în voturi proeuropene, ci este o investiție în bunăstarea cetățenilor, notează IPN.
Zeci de grădinițe renovate, zeci de autobuze școlare pentru elevii liceelor din regiune, un centru de informare al României la Universitatea din Comrat, echipamente medicale pentru spitalul din Comrat. Sunt doar câteva dintre investițiile României în regiunea găgăuză. Totuși, la alegerile parlamentare anticipate din iulie, peste 80% din populația regiunii a susținut blocul PCRM-PSRM. Experții își explică fenomenul prin propaganda mass-media îndreptată împotriva României.
„Cu regret, această minoritate etnică nu a fost integrată în statul Republica Moldova. Această minoritate după mentalitate și aspectele psihologice încă se raportează perioadei sovietice, sentiment care este puternic alimentat de spațiul informațional rusesc. Mass-media existentă acolo, de cele mai multe ori, nu reflectă corect relațiile moldo-române. Mai degrabă se încearcă menținerea unor fobii în raport cu România, pentru că astfel se creează imaginea permanentă a adversarului, inamicului care vrea să ducă la dispariția statului Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit unor comentatori politici, Chișinăul înregistrează un eșec lamentabil în privința integrării minorității din Găgăuzia. Iar miza României nu ar fi, neapărat, obținerea voturilor proeuropene în schimbul investițiilor în UTA Găgăuzia.
„Asistăm la un paradox când investițiile europene, inclusiv românești, s-au întețit în regiunea găgăuză, iar populația rămâne captivă propagandei care ar trebui să trezească îngrijorări la Chișinău și în Uniunea Europeană. Dar nu trebuie să așteptăm ca investițiile românești din Găgăuzia să se traducă, neapărat, în voturi proeuropene, sunt investiții pe termen lung în bunăstarea populației. România a încurajat și acordarea vaccinurilor pentru regiunea transnistreană, pentru că sunt lucruri pe care populația le reține. Indiferent dacă se schimbă sau nu situația în Găgăuzia și în stânga Nistrului, aceste ajutoare rămân în conștiința oamenilor ”, a spus comentatorul politic Vlad Țurcanu.
În prezent, România contribuie financiar la construcția unui noi bloc de studii al liceului „Mihai Eminescu”, singurul liceu cu predare în limba română din Comrat . Din valoarea totală a proiectului de 20 de milioane de lei, Guvernul României a alocat 15 milioane de lei.