Experţi internaţionali fac recomandări ţărilor Parteneriatului Estic
https://www.ipn.md/ro/experti-internationali-fac-recomandari-tarilor-parteneriatului-estic-7965_987953.html
Liberalizarea regimului de vize, reformele în domeniul justiţiei, afacerilor interne, cooperarea în domeniul vamal, drept penal şi civil, dar şi problematica migraţiei şi azilului – acestea au fost subiectele discutate de către participanţii la conferinţa internaţională „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stocholm” care s-a desfăşurat luni şi marţi, 26 ianuarie, la Chişinău.
Ministrul de externe, Iurie Leancă, a declarat într-un briefing de presă că discuţiile s-au materializat într-un set de recomandări din partea experţilor internaţionali. „Sunt convins că aceste recomandări vor contribui la liniile directorii ale viitorului Plan de acţiuni privind cooperarea cu partenerii estici în domeniul justiţiei şi afacerilor interne în cadrul programului de la Stockholm. Acestă conferinţă este piatră importantă în acest parcurs de consolidare a interacţiunii între ţările din regiune”, a declarat Iurie Leancă.
La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a menţionat că anul 2011 va reprezenta perioada revizuirii relaţiilor dintre Uniunea Europeană cu ţările Parteneriatului Estic. Oficialul european a mai spus că liberalizarea regimului de vize, temă discutată în ambele zile ale conferinţei, nu presupune şi oferirea locurilor de muncă pentru ţările care vor obţine această facilitate. Prin liberalizarea regimului de vize se presupune deplasarea beneficiarilor în scopuri turistice, schimburi de experienţă şi vizitarea rudelor sau persoanelor cunoscute. „Totuşi, noi va trebui să găsim căi pentru ca lucrul legal să fie posibil în Uniunea Europeană şi aceasta prin diverse programe de mobilitate şi joburi legale sezoniere”,a subliniat Cecilia Malmstrom.
Luni, 24 ianuarie, comisarul european i-a înmânat premierului Vlad Filat Planul de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul european a declarat că documentul nu are un termen limită pentru ca prevederile stipulate să fie îndeplinite. Totul va depinde de cetăţenii Republicii Moldova, iar Uniunea Europeană, din partea sa, va acorda sprijinul necesar pentru buna îndeplinire a punctelor indicate în document.