Experţi internaţionali discută despre lecţiile învăţate după 20 de ani de totalitarism
https://www.ipn.md/ro/experti-internationali-discuta-despre-lectiile-invatate-dupa-20-de-ani-de-totali-7965_982697.html
Jumătate din populaţia Republicii Moldova regretă dispariţia Uniunii Sovietice. Mai mult, 40% din cetăţeni şi-ar dori refacerea regimului comunist totalitar şi acest lucru este îngrijorător, a declarat luni, 24 mail, la conferinţa internaţională „Democraţie după totalitarism: Lecţii învăţate după 20 de ani”, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, preşedintele Senatului Fundaţiei Soros Moldova.
„Trebuie să înţelegem consecinţele acelor ani de totalitarism. Concluziile trebuie să iasă dincolo de pereţii laboratoarelor de cercetare, pentru că în rândul celor peste 50% dintre persoanele care regretă dispariţia URSS sunt şi mulţi tineri”, a menţionat Arcadie Barbăroşie, citat de Info-Prim Neo.
Directorul IPP a spus că desecretizarea recentă a documentelor adoptate de către fosta guvernare a demonstrat că în Republica Moldova mai există regim totalitar. „Guvernarea a continuat să fie netransparentă şi a continuat să promoveze interesele unor grupuri”, a subliniat Arcadie Barbăroşie.
Preşedintele Fundaţiei Soros România, Ilona Mihăieş a spus că în manualele pentru elevi trebuie fie cât mai multe fotografii ale foştilor dictatori, pentru ca viitoarele generaţii să-i cunoască şi la chip. În România aceste fotografii sunt foarte scumpe. În Republica Moldova oricine poate fotografia monumentul lui Lenin.
Preşedinte Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Gheorghe Cojocaru, a menţionat că o societatea care îşi neglijează trecutul istoric trăieşte un prezent şubred şi are un viitor incert sau nu-l are deloc. Comisia a fost creată pentru condamnarea ireversibilă şi univocă a crimelor şi ororilor regimului comunist, care până în prezent nu au fost evaluate. Gheorghe Cojocaru spune că deseori, pe parcursul ultimilor ani, s-au încercat muşamalizat aceste crime sau chiar s-au justificat.
Conferinţa va ţine 2 zile, la 24 şi 25 mai. Ulterior, comunicările prezentate vor fi publicate într-un volum.