Experţi independenţi recomandă să fie căutate surse alternative de aprovizionare cu gaze
https://www.ipn.md/ro/experti-independenti-recomanda-sa-fie-cautate-surse-alternative-de-aprovizionare-7966_985788.html
Moldova şi-ar putea reduce dependenţa energetică prin îndeplinirea angajamentelor asumate în calitate de membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice Europene, susţine Ion Muntean, unul din autorii studiului privind sectorul gazier al Republicii Moldova, lansat de IDIS Viitorul, transmite Info-Prim Neo.
Muntean a evidenţiat printre aceste angajamente interconectarea sistemului naţional de gazoducte şi linii electrice cu cel român şi construcţia unei conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale din ţara vecină pe traseul Drochia – Ungheni – Iaşi. Aceasta ar permite importul de gaze naturale din România în Republica Moldova, cel puţin în situaţii de criză, cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009, când Gazprom-ul a sistat livrările.
Alte posibilităţi de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze ar fi importul acestora din Kazahstan. Experţii recomandă, de asemenea, continuarea studiilor de fezabilitate privind construcţia depozitelor de înmagazinare a gazelor şi privind posibilităţile de import a gazelor lichefiate prin portul Giurgiuleşti. Se poate lua în calcul şi posibilitatea de aderare a Moldovei la proiectul AGRI, care prevede transportarea pe căi terestre şi maritime a gazelor (condensate prin proces de răcire în lichefiate), majorarea producerii de gaze din biomasă.
Studiul IDIS prezintă în retrospectivă oportunităţile care au existat pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi care, din diverse motive, nu au fost valorificate de autorităţi.
Potrivit lui Alexandru Fala, cel de-al doilea autor al studiului, numai în ultimii trei ani au fost irosite sume de milioane de dolari din cauza neiniţierii negocierilor pentru importul de gaze din România. Pierderi au fost înregistrate şi din cauza ignorării proiectului privind importul gazelor din Kazahstan. Dacă se ia în calcul şi consumul regiunii transnistrene, pierderile sunt estimate la 1,4 miliarde de dolari.
„Preţul gazelor ruseşti este în continuă majorare. Creşterea cu 1 leu a preţului de import duce la majorarea tarifului mediu pentru consumatorii finali cu 1,22lei, iar creşterea tarifului cu mai mult de 7% ar putea conduce la majorarea nivelului general al preţurilor şi la încetinirea ritmului de creştere economică”, a subliniat Alexandru Fala.
Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie, a menţionat că pentru a reduce pe termen mediu preţul la gaze pentru consumatorii finali, trebuie de analizat cum este gestionat acest sector, care sun carenţele. Este necesar de negociat cu Gazprom condiţii mai avantajoase de livrare a gazelor, prin fortificarea statutului Republicii Moldova de ţară importantă de tranzit.
Ion Preaşcă, comentator la săptămânalul Economistul, a spus că unele cifre de la care au pornit experţii par a fi rupte din context. Nu trebuie să uităm cine este proprietarul conductelor prin care ar urma să transportăm gazele din Kazahstan (tot Gazprom) şi că după ce a eşuat oferta făcută de ASCOM va trebui să negociem cu statul kazah.
Consumul anual de gaze al Moldovei în perioada anilor 1994-2009 a constituit în medie 1 miliard 194 de milioane de metri cubi.