logo

Experți: Există diferență între administrarea afacerilor și managementul treburilor publice


https://www.ipn.md/ro/experti-exista-diferenta-intre-administrarea-afacerilor-si-managementul-treburil-7978_1084287.html

Comentatorii politici trag un semnal de alarmă în privința inițiativelor guvernării de numire în funcții a oamenilor din anturajul decidenților PAS. Potrivit lor, excluderea obligativității organizării concursurilor publice nu este de bun augur pentru construcția unui stat de drept. Experții politici le recomandă guvernanților să facă distincția între administrarea afacerilor și managementul treburilor publice, notează IPN.

Analistul politic Anatol Țăranu a oferit exemplul a doi angajați din sistemul educației, și respectiv, din sistemul de sănătate al Republicii Moldova care ar fi fost amenințați cu demiterea de exponenții noii guvernări.


„Sunt oameni cărora li s-a spus că vor fi demiși și tot păcatul lor este că au fost puși în funcții de vechea guvernare. Ei n-au avut legături ideologice cu fosta guvernare, ei sunt buni manageri, dar trebuie să plece pentru că a venit vremea oamenilor buni. Dacă se va merge pe această cale se va crea o categorie de oameni care vor fi dușmănoși față de această guvernare. Atenție, guvernare, ați putea să creați un fenomen care, până la urmă, să răstoarne carul”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, potrivit formatorilor de opinie, angajarea factorilor de decizie în baza concursurilor publice transparente ar oferi mai multă credibilitate actualei guvernări. De asemenea, evitarea demiterilor pe criterii politice ar duce la asigurarea memoriei instituționale.

„Asistăm la situația când orice numire în funcție este suspectată de nepotism. Nu e vorba de corupție în sensul clasic, ci în sensul nostru, mioritic, de cumătrism, când cineva își aduce ruda într-o funcție publică. Și asta se întâmplă pentru că s-a abandonat ideea concursurilor. Sunt de acord că ideea concursurilor a fost compromisă, dar nu cred că PAS și-ar fi permis să compromită același principiu, fiind la guvernare cu 63 de mandate. Când scoți din funcție oameni care asigură memoria instituțională, riști că creezi instituții și mai slabe într-o țară deja slăbită”, a spus politologul Dionis Cenușă.

„Trebuie să facem o distincție între două tipuri de activitate, administrarea treburilor statului și administrarea afacerilor. Administrarea afacerilor este o chestiune privată, poți să-ți pui acolo frați, surori, pentru că e vorba de ban privat. Când a vorba de activitatea treburilor statului, aici intră legea în joc, care interzice angajarea funcționarilor fără organizarea concursurilor”, a spus Stanislav Pavlovschi.