Experţi din R. Moldova şi din alte ţări fac schimb de experienţă în domeniul adopţiei
https://www.ipn.md/ro/experti-din-r-moldova-si-din-alte-tari-fac-schimb-de-experienta-in-domeniul-adop-7967_969370.html
Experţi din R. Moldova şi din alte ţări fac schimb de experienţă în domeniul adopţiei şi protecţiei drepturilor copiilor. Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş a declarat luni, 21 aprilie, în deschiderea seminarului că adopţia este una dintre cele mai importante forme de protecţie a copiilor orfani, motiv pentru care se impune perfecţionarea continuă a cadrelor din domeniu, precum şi racordarea legislaţiei la necesităţile timpului, transmite Info-Prim Neo.
Seminarul va dura până la 23 aprilie şi este moderat de reprezentantul organizaţiei Servicii sociale internaţionale, Herve Boechat, şi expertul internaţional în drepturile copiilor Nigel Contwell. La dezbateri participă 60 de specialişti.
Mai mulţi dintre participanţi au pledat pentru limitarea numărului de adopţii internaţionale, invocând posibilităţile de trafic de copii şi de organe. În context, oficiali ai Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului au comunicat că este elaborat un nou proiect privind modificarea legislaţiei cu scopul de a reduce la maximum orice risc în acest sens. Astfel că pe viitor în procesul adopţiei internaţionale se va lucra doar cu asociaţii acreditate pe teritoriul R. Moldova.
Potrivit şefului secţiei adopţie din cadrul ministerului menţionat, Eugenia Goncear, copii din R. Moldova sunt propuşi pentru adopţie internaţională, doar dacă timp de jumătate de an nu este găsită o familie adoptatoare din ţară. Pe parcursul anului 2007 aproape 100 de copii au fost adoptaţi de părinţi din alte ţări. Numărul adopţiilor în ţară s-a cifrat la 353, dintre care 180 de cazuri se referă la adopţie „de al doilea soţ”. Potrivit sursei citate, majoritatea copiilor care ajung în adopţie internaţională au probleme vizibile de sănătate. În 2007 doar 15 copii adoptaţi de părinţi din afara ţării au fost somatic sănătoşi.
În opinia participanţilor la seminar, abandonul copiilor are loc din lipsă de responsabilitate şi nu din cauza sărăciei cum se invocă de regulă. În R. Moldova 600 de copii pot fi adoptaţi la moment. Nu sunt, însă, solicitaţi din cauza vârstei. Majoritatea familiilor îşi doresc copii de până la 6 ani.
Conform legislaţiei în vigoare, de la 10 ani copilul are dreptul să-şi exprime opinia vizavi de adopţie.
Cursul de instruire în domeniul adopţiilor este organizat de UNICEF şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.