logo

Experți despre strategia greșită a Maiei Sandu: cu un guvern proeuropean ar fi fost mai bine să mergi în anticipate


https://www.ipn.md/ro/experti-despre-strategia-gresita-a-maiei-sandu-cu-un-7965_1081018.html

Experții politici anticipează o decizie a Curții Constituționale în favoarea președintelui Maia Sandu. Potrivit comentatorilor, judecătorii Curții vor decide dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Totuși, potrivit experților, președintele Sandu ar fi greșit atunci când a mizat exclusiv pe declanșarea anticipatelor, respingând ideea învestirii unui Guvern proeuropean pentru o perioadă determinată de timp, notează IPN.

Expertul Anatol Țăranu critică strategia președintelui Sandu de a insista pe declanșarea alegerilor parlamentare anticipate fără a ține cont de situația pandemică și economică din țară și de necesitatea învestirii unui Guvern plenipotențiar care să gestioneze această criză.

„S-a gafat la strategia de dizolvare a Parlamentului. Întâi trebuia să fie bătălia pentru Guvern și abia apoi să se purceadă la procedura de declanșare a alegerilor anticipate. Guvernul în situația de astăzi din Republica Moldova joacă un rol crucial, cel care deține pârghiile guvernamentale, controlează procesul politic. S-a mers în exclusivitate pe declanșarea mecanismului și dacă vor avea loc alegeri, vor avea loc în condiții mai defavorabile, decât dacă Guvernul ar fi fost controlat de PAS”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Și expertul politic Roman Mihăieș crede era necesară învestirea unui Guvern proeuropean, înainte de a declanșa procedura dizolvării Parlamentului. Potrivit lui, orice amânare a datei alegerilor anticipate este în favoarea PSRM.

„Cu un Guvern proeuropean, condus de un lider al Platformei DA sau al PAS-ului ar fi fost mult mai bine să mergi în anticipate. Alegerile anticipate sunt inevitabile, pentru că am intrat într-un blocaj instituțional total, dar este importantă data când ele vor avea loc. E una sa ai alegeri în iunie și este complet altceva să ai alegeri în octombrie”, a spus Roman Mihăieș.

Potrivit Codului Electoral, în cazul dizolvării Parlamentului, prin același decret al Președintelui Republicii Moldova, se stabilește data alegerii noului Legislativ. Alegerile anticipate vor avea loc peste cel puțin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului.