logo

Experţi despre prima şedinţă a noului legislativ


https://www.ipn.md/ro/experti-despre-prima-sedinta-a-noului-legislativ-7978_1017513.html

Prima şedinţă a Parlamentului ales la 30 noiembrie a fost una formală şi marcată de mai multe nereguli. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN

Expertul în drept constituţional Vitalie Gămurari susţine că şedinţa de luni a Parlamentului a confirmat zvonurile că liderii celor trei partide pro-europene nu au putut să ajungă la un numitor comun. „Spre regret, nu s-a format acea coaliţie pe care oamenii au vrut s-o vadă. Majoritatea am mers la acele alegeri muşcându-ne buza, pentru a salva viitorul pro-european al Republicii Moldova. Anul 2014 nu a fost un an greu, pentru că nu s-au făcut reforme. Greul va începe în anul 2015, când politicienii vor trebui să implementeze cu adevărat reformele, iar partenerii europeni nu vor mai sta cuminţi într-o parte”, a spus expertul.

Analistul politic Roman Mihăeş consideră că la prima şedinţă a Parlamentului nou ales a fost comisă o gafă, deoarece nu a fost anunţată dată următoarei şedinţe a legislativului. „Este o situaţie ciudată. Când avem deputaţi, însă nu avem organe de conducere. Nu a fost numită data şedinţei Parlamentului. Trebuia s-o facă decanul de vârstă în condiţiile când n-a fost ales speakerul. De fapt, Regulamentul Parlamentului nu prevede o asemenea situaţie. Cred că deputaţii din partidele pro-europene ar trebui să se convoace într-o şedinţă şi să stabilească data următoarei şedinţe a legislativului”, a declarat Mihăeş.

Fostul parlamentar, Ştefan Secăreanu, a declarat că o astfel de situaţie, când nu este ales speakerul la prima şedinţă a Parlamentului se întâmplă pentru prima data în Republica Moldova şi a acuzat partidele pro-europene de aceasta. „Majoritatea care a aşteptat-o lumea nu a fost formată. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva” a punctat Secăreanu.

Invitatul permanent al emisiunii, jurnalistul Cristian Tabără, a declarat că prima şedinţă a noului legislativ a fost la cheremul socialiştilor. „Preşedintele Parlamentului nu a putut fi ales, şedinţa a fost condusă de către un socialist, apoi şi Igor Dodon a venit la microfon pentru a arunca murdărie. Dar cel mai grav este că pe oameni deja nu-i mai interesează cine este vinovat de cele întâmplate”, a conchis Tabără