logo

Experţi despre blocajul negocierilor dintre partidele pro-europene


https://www.ipn.md/ro/experti-despre-blocajul-negocierilor-dintre-partidele-pro-europene-7978_1017873.html

Liderul PL, Mihai Ghimpu, ar trebui să cedeze în negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare pro-europeană pentru a debloca situaţia. Declaraţia aparţine directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

În opinia expertului, Partidul Liberal nu deţine poziţia cea mai favorabilă pentru a insista pe anumite condiţii. „Mihai Ghimpu are poziţia cea mai slabă şi vulnerabilă, aşa că Ghimpu ar trebui să cedeze din ambiţiile sale”, a concretizat Viorel Cibotaru.

Expertul este de părerea că şedinţa de miercuri, 21 ianuarie, a Parlamentului a demonstrat că disensiunile dintre cele trei partide sunt mai mari decât se credea, iar europenii ar putea să piardă încrederea în politicienii din Moldova. „Politicienii noştri ar trebui să  ia în considerare situaţia geopolitică, faptul că la 600 de km se desfăşoară un război sângeros şi nu e cazul să se lase conduşi de ambiţii”, a conchis Cibotaru.

Jurnalistul Vladimir Ţesliuc consideră că partidele pro-europene ar putea urma soarta fostului Partid Comunist din Uniunea Sovietică. „Partidul Comunist din Uniunea Sovietică a anunţat cândva reforme radicale în cadrul „perestroicii”, însă n-a ştiut să gestioneze aceste reforme şi pare să avem o situaţie similară”.

Ţesliuc s-a arătat indignat de faptul că doar liberalii şi-au expus condiţiile în cadrul negocierilor. „Am dori să ştim care sunt condiţiile PLDM şi PDM. Noi cunoaştem doar cele 14 condiţii ale liberalilor. Cred că este timpul ca şi cele două partide să rupă tăcerea şi să dezvăluie care sunt poziţiile pe care nu doresc să le cedeze”, a adăugat Vladimir Ţesliuc.