logo

Expert străin, despre drona căzută în România, „coloana a cincea” și cash la proteste în Moldova


https://www.ipn.md/ro/expert-strain-despre-drona-cazuta-in-romania-coloana-a-7978_1099301.html

Occidentul se teme să-l irite pe Putin. Și confirmarea întârziată a căderii pe teritoriul suveran al României a unei drone rusești, doborâte (sau nu?) de ucraineni e o dovadă că Occidentul se teme de extinderea confruntării, pe care Putin o poate forța până la un conflict nuclear. Cât privește Moldova, neutralitatea nu-i oferă Moldovei nicio protecție reală, o salvează configurația geografică, stând în spatele Ucrainei. Despre aceasta a declarat platformei ucrainene UNIAN Serghei Jirnov, colonel în retragere al serviciilor speciale ruse, care în 2001 s-a refugiat din considerente politice în Franța.

În cazul cu rămășițele dronei rusești găsite în România, expertul s-a referit la abordarea, pe care a arătat-o Erdogan, în 2015, când în decurs de câteva secunde s-a luat decizia de a doborî un SU-24 rusesc, care a violat spațiul aerian al acestei țări, membră NATO. Nici vorbă de articol 5 al NATO și risc de confruntare a Alianței cu Rusia.

În recentul accident, o țără membră NATO a manifestat tendința de a atenua cele întâmplate. Aceasta vorbește despre faptul că Occidentul nu are de gând să extindă conflictul. „Chiar și atunci când peste el cade ceva și el are dreptul legitim să activeze dacă nu articolul 5, atunci 4 al NATO, care presupune convocarea aliaților la Bruxelles, examinarea situației, luare de poziții etc. Dar România nici n-a vrut să declare situația. Pentru că i s-a spus: „păstrați calmul, băieți, nu vă rățoiți”, de teama unui război mondial”, spune colonelul în retragere.

„Dar vorba e că sperietoarea cu o conflagrație mondială are efecte opuse celor scontate asupra lui Putin. El a crescut în stradă, e băiat de gang, unde rămâi de nimic dacă eziți să te impui prin forță brutală. Iată de ce Putin a înghițit gălușca cu avionul doborât de turci, iar România se manifestă ca un exponent al Occidentului care se teme. „Această abordare îl lasă pe Putin să „muște” din nou”, spune fostul cercetaș rus. „Occidentul nu prea înțelege subtilitatea acestui moment”, precizează el.

Cât privește Moldova, expertul consideră că o mie de soldați ruși din stânga Nistrului nu prezintă un pericol real. „În caz de ceva, ei (Moldova) se pot adresa ucrainenilor. Un batalion de luptători veritabili vizavi de 1000 de „ostași”care nu au idee de război (De fapt, FR ține în stânga Nistrului aproape 3000 de soldați - n.r.). În schimb, Moscova poate recurge la bombardarea Chișinăului. Aici Moldova nu are ce contrapune. Moldova nu este parte a niciunui bloc – cine s-o apere? Armata e mică. O salvează doar faptul că nu e învecinată cu Rusia, care nu poate transfera încolo trupe de asalt, doar dacă survolează Ucraina, lucru de inimaginat. Dar dacă moldovenii vor ridica temperatura în conflictul transnistrean, vor pedala că nu vor bază rusească, (aceasta) îi poate costa. Pentru că au o coloană „a cincea”, destul de activă, în țară, și oameni care sunt plătiți pentru participare la „proteste”. Nu e chiar atât de simplu, cum pare la prima vedere”, conchide expertul.