Expertul în energetică de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Victor Parlicov, e de părere că preţul nou de achiziţie pentru energia electrică este relativ bun. Însă, în opinia sa, rămâne ca problemă că această energie estre procurată dintr-o singură sursă – Hidrocentrala de la Cuciurgan, transmite IPN.
„Este o problemă cu achiziţionarea energiei de la Centrala electrică de la Cuciurgan, dar asta nu e problema preţului. Ceea ce ţine de preţ, opinia mea e că noi acum avem un preţ decent. Acest preţ este aproape de preţul angro de pe piaţa ucraineană”, a spus Victor Parlicov într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Expertul a spus că preţurile angro din Ucraina sunt la nivel de 4,1-4,2 cenţi, comparativ cu 4,9 cenţi cu cât cumpără acum Republica Moldova. „Dar la preţul acesta evident că mai urmează a mai fi adăugate cheltuielile de transport, adică mai sunt acolo şi alte cheltuieli. Evident că dacă am fi avut oferte de preţuri relativ echivalente, în opinia mea trebuia de dat prioritate, cel puţin ca volume, pentru că nu putem procura întregul volum din Ucraina, deoarece ţine de problema tehnică, dar cel puţin predilecţia ar fi trebuit să fie dată părţii ucrainene”, a menţionat expertul.
Victor Parlicov a spus că are sentimente controversate în ceea ce ţine de diminuarea tarifului la energia electrică cu 8 şi 10% pentru că atunci când politicienii încep să vorbească despre tarife şi mai cu seamă ANRE face ceea ce spun politicienii faţă de aceste tarife – acest fapt trezeşte mari suspiciuni vizavi de independenţa acestei instituţii.
„Această decizie nu ia în calcul tot ce presupune metodologia şi în primul rând mă refer la devierile financiare. Devierile financiare sunt acele pierderi pe care le-au suferit întreprinderile în sectorul energetic atunci când a săltat cursul leului brusc la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015. Aceste devieri financiare negative, cum se numesc ele din punct de vedere metodologic, nu au fost luate în calcul şi doar acest lucru a permis reducerea tarifului. Dacă aceste devieri financiare ar fi fost luate în calcul, noi am fi vorbit, chiar şi în condiţiile reducerii preţului de achiziţie, despre o creştere a tarifelor, pentru că stocul acestor devieri financiare depăşeşte un miliard de lei conform calculelor companiilor”, a menţionat expertul.
Victor Parlicov a menţionat că Guvernul acum, în situaţia social-economică care există în ţară, vrea să micşoreze povara tarifară pentru consumatori şi vrea o reducere de tarife. Dar pe de altă parte, investitorii au dreptul la recuperarea acestor devieri.