logo

Expert-Grup: Factorii de creştere a economiei transnistrene în 2014 au fost temporari


https://www.ipn.md/ro/expert-grup-factorii-de-crestere-a-economiei-transnistrene-in-2014-7966_1017630.html

Centrul analitic Independent Expert-Grup consideră că factorii de creştere a economiei transnistrene în 2014 au fost temporari şi urmează să piardă din relevanţă în 2015, transmite IPN cu referire la publicaţia „Realitatea Economică Transnistreană”.

În publicaţie se menţionează că, după un trend descendent înregistrat de la începutul anului 2013, au apărut primele semnale de revenire a indicatorului pe panta de creştere. Însă, această tendinţă a avut loc pe fondul creşterii compensatorii în regiunea transnistreană a sectorului metalurgic şi energetic, graţie reluării activităţii Uzinei Metalurgice, şi în sectorul agricol, graţie condiţiilor climaterice favorabile. Drept rezultat, comerţul extern al regiunii s-a intensificat esenţial, exportul a crescut cu 48%, iar importul s-a majorat cu 8,9%.

Expert-Grup menţionează că anul 2014 a fost marcat de o dinamică anemică a parametrilor monetari şi investiţionali ai regiunii transnistrene, comparativ cu cei atestaţi pe malul drept. Creşterea incertitudinii economice din regiune a determinat reducerea activităţii investiţionale, formarea de capital a scăzut cu 2,6%, în timp ce pe malul drept investiţiile s-au majorat cu 2,1%. La fel, în regiunea transnistreană se reduce şi masa monetară, fapt ce indică asupra reducerii consumului. Soldul masei monetare s-a diminuat cu 5,8%, în timp ce pe malul drept acest indicator a crescut cu 13,6%.

Potrivit Expert-Grup, în regiune sunt necesare reforme structurale pentru a activiza factorii fundamentali de creştere – investiţiile şi consumul. În acest sens, sunt necesare reforme menite să amelioreze climatul investiţional pentru a încuraja dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi să sporească rezilienţa şi încrederea în sectorul bancar pentru a facilita accesul companiilor din regiune la credite bancare.

Un deziderat fundamental ţine de revigorarea dialogului dintre autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol, axat pe dimensiunile tehnice şi, respectiv, apolitice, legate de implementarea cerinţelor minime ale Acordului de Asociere cu UE. Aceasta ţine de 3 condiţii fundamentale – armonizarea infrastructurii calităţii şi a regulilor de origine, transparentizarea ajutorului de stat. Fără aceste acţiuni economia regiunii ar putea să se comprime cu  3-5% în 2015 şi ulterior să intre într-o perioadă îndelungată de stagnare.