logo

Expert-Grup: Criza economică din regiunea transnistreană, agravată de decizii politice


https://www.ipn.md/ro/expert-grup-criza-economica-din-regiunea-transnistreana-agravata-de-decizii-poli-7966_1027968.html

Criza economică din regiunea transnistreană se aprofundează pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităţilor de export şi a divergenţelor politice majore în ajunul „alegerilor prezidenţiale” – notează Expert-Grup în cadrul ediţiei din iunie a publicaţiei Realităţi Economice Transnistrene, transmite IPN.

Indicatorul de convergenţă, care calculează gradul de apropiere dintre economiile de pe cele două maluri ale Nistrului, a coborât la 94,8% în trimestrul doi al anului 2016, faţă de 97,1% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, autorii publicaţiei conchid că economia din stânga Nistrului, care s-a redus cu 20% în 2015, nu dă semne de revenire. Pe fondul reducerii dramatice a veniturilor populaţiei, inclusiv a remiterilor, dar şi a deficitului de valută străină, importurile s-au comprimat cu circa o treime în trimestrul al doilea al anului 2016, faţă de anul precedent.

Potrivit Expert-Grup, nivelul înalt de incertitudine economică şi socială din regiune a alimentat emigrarea de capital către Ucraina şi malul drept al Nistrului, iar acumularea de capital urmează să scadă cu circa 20%. „În aceeaşi perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5%, în mare parte din cauza menţinerii fixării „cursului de schimb al rublei transnistrene”, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.

Publicaţia relevă, de asemenea, că devine tot mai pronunţat fenomenul pieţei negre de valută, unde „rubla trasnistreană” deja s-a depreciat, de facto, cu până la 50%. Din cauza deficitului de valută în regiune şi, respectiv, a reducerii importurilor, tot mai multă populaţie din regiune este nevoită să se deplaseze în localităţile de pe malul drept al Nistrului pentru a face cumpărături.

În acest context, Expert-Grup recomandă deprecierea urgentă, însă controlată şi dozată a „rublei transnistrene” cu circa 15% până la final de an, şi cu încă 25% pe parcursul anului 2017. Totodată, experţii recomandă adoptarea unor măsuri active de stimulare a investiţiilor, pentru a elimina fenomenul pieţei negre de capital şi a reanima exporturile.