logo

Expert de la Comrat: Găgăuzii sunt reprezentaţi în Parlament


https://www.ipn.md/ro/expert-de-la-comrat-gagauzii-sunt-reprezentati-in-parlament-7978_1015309.html

Expertul Mihail Sirkeli, directorul executiv al Centrului de Tineret „Pligrim-Demo” din Comrat, susţine că găgăuzii sunt reprezentaţi în Parlament de către formaţiunile politice pentru care au votat. Mai mult chiar, expertul nu este de acord cu cererea lansată de a se oferi regiunii 5 mandate în legislativ, deoarece, spune el, Parlamentul nu este creat pe criterii etnice. Expertul şi-a exprimat opinia în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, desfăşurată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„În ceea ce priveşte comportamentul politicienilor locali, acesta este exact la fel ca cel al politicienilor de rang naţional. Fiecare politician vrea să ocupe loc sub soare. În Găgăuzia acum există o iniţiativă legislativă care se discută în Adunarea Populară privind procesul electoral în regiune. Monitorizăm procesul şi considerăm că acest proiect trebuie modificat ca să corespundă standardelor internaţionale şi Codului Electoral al Republicii Moldova. Legislaţia naţională şi locală trebuie armonizată. Problema e că există lipsă de comunicare între autorităţile centrale şi cele regionale din UTA Găgăuzia”, a comentat Mihail Sirkeli.

Referindu-se la o eventuală posibilitate ca Găgăuzia să propună candidaţi independenţi la alegerile parlamentare, expertul a remarcat că acest subiect se discută numai la nivel de politicieni, nu şi în societate. „Nu sunt de acord cu cei care declară că găgăuzii nu au reprezentanţi în Parlament. În primul rând, Parlamentul nu se creează pe criterii etnice. La alegerile anterioare 60% dintre alegătorii din Găgăuzia au votat Partidul Comuniştilor, deci ei sunt reprezentaţi de către acest partid”, a remarcat Mihail Sirkeli.

Cât ţine de calitatea alegerilor din Republica Moldova, Mihail Sirkeli, zice că nu totul depinde de Comisia Electorală Centrală şi de organele electorale. „Multe lucruri depind de politicieni şi tot multe şi de alegători. Din punctul meu de vedere, campania electorală viitoare va avea probleme ce ţin de finanţarea campaniilor şi a partidelor, dar şi în ceea ce ţine de mass-media”, a opinat expertul.

Mihail Sirkeli a apreciat rezultatele alegerilor locale din 2011 remarcând drept un indiciu bun faptul că OSCE a trimis o delegaţie restrânsă şi nu o misiune completă pentru monitorizare. „Vom vedea ce va fi în domeniul finanţării campaniei electorale şi reflectării acesteia. Nu s-a modificat Codul Electoral, şi acum sunt în Parlament 2 proiecte de legi, dar nu s-a reuşit adoptarea lor. Nu există voinţă politică de a schimba regulile de joc. În ceea ce ţine de Găgăuzia, aceasta va participa la alegeri, nu cred că va fi diferenţa mare în ceea ce priveşte prezenţa, şi nu cred că apelul unor politicieni care spun că vor chema oamenii să boicoteze alegerile va avea rezultate”, a subliniat expertul.

Dezbaterea publică cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, este ediţia XXXII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.