logo

Expert: Alegerile parlamentare deschid o nouă perspectivă europeană a Poloniei


https://www.ipn.md/ro/expert-alegerile-parlamentare-deschid-o-noua-perspectiva-europeana-a-7978_1100105.html

Potrivit sondajelor la ieșire din secțiile de votare, peste 54% dintre polonezi au susținut trei partide democratice la alegerile din Polonia din 15 octombrie. Drept urmare, acestea au câștigat majoritatea absolută a locurilor în parlament și vor putea forma un guvern. „După opt ani de aflare la putere, guvernul dogmatic al Dreptului și Justiției (PiS) va trebui să demisioneze”, scrie pentru IPN Piotr Buras, șeful Biroului din Warșovia pentru relații externe al Consiliului European.

Oficialul european apreciază că alegerile sunt un triumf atât al democrației, cât și al liberalismului. Cu cea mai mare din istoria democrației poloneze de după 1989 prezență la vot, alegătorii au arătat că le pasă de viitorul țării și doresc să-l modeleze. În rezultat, opoziția a câștigat aceste alegeri în ciuda caracterului lor profund inechitabil: partidul de guvernământ a folosit puterea financiară și instituțională a statului în folosul său, dar nu a reușit.

Victoria opoziției este rezultatul oboselii în societate, în creștere, față de guvernul PiS, dincolo de grupurile care susțin de obicei liberalii. Într-un sondaj de la începutul lunii octombrie, 61% dintre polonezi au spus că și-ar dori să vadă o schimbare a guvernului. Doar 24% s-au arătat absolut siguri că vor ca PiS să rămână la putere. Deteriorarea situației economice, inflația ridicată și incompetența guvernului sunt principalele motive pentru înfrângerea PiS.

În trecut, popularitatea PiS se baza pe atractivitatea beneficiilor sociale generoase. Cu toate acestea, mulți alegători au fost alertați de percepția unei distribuții incorecte a banilor publici (nu doar cei cu adevărat nevoiași au beneficiat de banii statului). De asemenea, de cealaltă parte a nivelului ridicat al plăților directe către cetățeni a fost degradarea stării serviciilor publice (criza sectorului educațional și a serviciilor de sănătate, subfinanțate). Și dacă în anii 2015-2019 mulți cetățeni credeau că le este mai bine cu guvernul PiS (chiar dacă nu împărtășesc neapărat pozițiile ideologice ale partidului), în ultimii patru ani numărul persoanelor dezamăgite a crescut.

Liberalii au câștigat majoritatea absolută, dar procesul de formare a unui guvern poate să nu fie ușor și simplu. Președintele Andrzej Duda ar fi, probabil, tentat să încredințeze formarea unui guvern reprezentantului PiS (încă cel mai puternic partid și apropiat din punct de vedere politic al lui Duda). Doar dacă acest guvern nu va reuși să-și asigure o majoritate în parlament, va veni rândul liberalilor. Aceasta înseamnă că PiS va rămâne la putere cel puțin până la jumătatea lunii decembrie, ca guvern interimar cu control deplin asupra instituțiilor statului. Doar la sfârșitul anului se va stabili dacă și cum va fi transferată puterea către noul guvern.

Victoria opoziției deschide calea unei reorientări masive a politicii interne și europene a Poloniei. Principalul obiectiv imediat al noului guvern va fi eliminarea persoanelor PiS din instituțiile de stat, companiile de stat și televiziunea publică. Promisiunea liberalilor este de a restabili statul de drept și de a elibera cât mai repede fondurile UE (înghețate de Comisia Europeană din cauza erodării statului de drept). Dar chiar și cu sprijinul deplin al parlamentului, noul guvern se va confrunta cu obstacole uriașe. Președintele Duda poate pune veto pentru oricare act legislativ, iar noul guvern nu va avea majoritatea de 3/5 necesare pentru a depăși blocajul. Mai mult ca atât, va fi adesea imposibil să retragi reformele liberale ale PiS fără a lua decizii în pragul legalității.

Polonia, cu noul guvern Tusk, va fi un jucător mai constructiv în politica UE, încercând să repare relațiile cu partenerii cheie și să restabilească încrederea în pozițiile sale pro-europene. Cu toate acestea, cu o opoziție antieuropeană puternică și ostilă – PiS și extrema dreaptă Konfederacja – reprezentând mai mult de 40% din alegători, elaborarea politicilor europene va deveni obiectul unei dezbateri politice polarizate care va limita spațiul de manevră a guvernului, deoarece va avea provocări foarte serioase în transformarea țării post-PiS și restabilirea statului de drept.

Tusk va moșteni o situație economică foarte dificilă. Se așteaptă ca inflația să rămână ridicată în următorii doi ani, iar resursele financiare ale statului sunt sub presiunea cheltuielilor mari și a unor numeroase elemente extrabugetare. Datoria publică se ridică la un nivel record de 1,5 trilioane de PLN.