Profesori universitari şi doctori conferenţiari de la universităţi din Moldova şi România s-au întrunit luni, 10 noiembrie, în cadrul unei conferinţe în care au discutat despre dificultăţile parcursului european, dar şi despre avantajele integrării. La eveniment au participat şi studenţii Facultăţii de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, unde a şi avut loc conferinţa, transmite IPN.
Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, care este unul dintre organizatori, a declarat că această conferinţă reprezintă o manifestare ştiinţifică în cadrul căreia studenţii vor audia profesionişti, experţi în relaţiile internaţionale, care au studiat spaţiul şi parcursul european. Conferinţa face parte dintr-o serie de evenimente dedicate acestui subiect, cu genericul: „Moldova pro-europeană”, la care la fel vor participa şi studenţii şi aceasta pentru că, potrivit organizatorilor, tinerii sunt cei care vor desăvârşi acest parcurs european.
Doru Tompea a mai spus că experţii vor pune accentul pe virtuţi şi pe valorile europene. În opinia sa, integrarea în UE aduce Moldovei beneficii, în primul rând economice, pentru că în spaţiul european valorile care tronează sunt cele ale unei autentice economii de piaţă. De asemenea, este vorba şi de virtuţile care ţin de drepturile omului. „Uniunea Europeană este centrată pe valori sociale, politici culturale – pe Carta universală drepturilor omului şi pe documentele care fixează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Totodată, este vorba şi de valorile culturale europene – este un spaţiu multilingvistic, multicultural în care atitudinile şi comportamentele discriminatorii nu îşi au locul”, a declarat Doru Tompea.
Seria de conferinţe şi dezbateri „Moldova pro-europeană” este organizată de către Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, în parteneriat cu European Forum for Public Diplomacy (Bucureşti), Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca), Asociaţia pentru Dialog Intercultural şi Studii Istorice Intermarium (Constanţa), Asociaţia Română de Istorie Socială (Bucureşti), Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI), Centrul de Dezvoltare Socială (CDS).