logo

Exodul de creieri din Moldova va fi oprit odată cu integrarea europeană


https://www.ipn.md/ro/exodul-de-creieri-din-moldova-va-fi-oprit-odata-cu-7978_1015635.html

Fenomenul exodului de creieri din Republica Moldovei ar putea fi oprit odată cu integrarea ţării în Uniunea Europeană. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica”, la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a declarat că pentru a diminua fenomenul este necesar de creat condiţii atractive pentru ca tinerii plecaţi la studii peste hotare să revină în patrie.  „Tinerii dotaţi au nevoie de  învăţământ de calitate, la fel ca tinerii de pretutindeni. Nu cred că aceasta să trezească motive de îngrijorare.  Şi alte ţări prospere din Europa au trăit această experienţă, inclusiv România. După aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, când salariile s-au egalat cu cele din statele prospere, când am început să le oferim condiţii bune de studii şi angajare în câmpul muncii, tinerii au început să se întoarcă. Şi eu am plecat în Franţa la vârsta de 20 de ani, dar am revenit. Sper că Republica Moldova va crea toate condiţiile ca tinerii să rămână şi să se întoarcă în ţară”, a conchis Lazurca.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Mihalski, susţine că şi ţara pe care o reprezintă a trecut prin-o astfel de experienţă, fenomen care a fost eradicat odată cu integrarea în Uniunea Europeană.  „Fenomenul respectiv a fost caracteristic cândva şi pentru ţara noastră. Tinerii doreau să plece şi nu mai reveneau. Dar până la urmă, s-a constatat că a fost doar o perioadă de trecere. Deja 20% din cei plecaţi se întorc. Dar sunt lucruri care nu se pot schimba peste noapte. Lucrurile se schimbă cu timpul. Sunt bucuros să spun că cunosc mai mulţi tineri moldoveni care au studiat în Polonia şi au revenit în Patrie”, a spus Mihalski.

Arcadie Cotruţă, un tânăr care a revenit în Republica Moldova după absolvirea Universităţii Cambridge, susţine că Guvernul de la Chişinău ar trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru ca tinerii care studiază peste hotare să revină să muncească acasă. „Ca tinerii să se reîntoarcă, trebuie create condiţii, să fie salarii decente. Ei nu sunt datori cu nimic faţă de acest stat, ei au învăţat peste hotare din contul lor”, a conchis tânărul.