logo

Exit-poll-ul nu poate estima învingătorul din Chișinău din cauza ratei mari de refuzuri


https://www.ipn.md/ro/exit-poll-ul-nu-poate-estima-invingatorul-din-chisinau-8006_1069322.html

Sondajul efectuat la ieșirea de la urne, în 67 de secții de votare, în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcția de primar al orașului Chișinău nu este relevant din cauza ratei mare de refuzuri ale alegătorilor de a participa la sondaj.

Într-o conferință de presă susținută la IPN, Andrei Luchian, director al companiei de cercetare sociologică Fondul Opiniei Publice, și Doru Petruţi, director general al companiei de cercetare sociologică [imas], au precizat că 25,9% dintre cei selectați să răspundă la sondaj au refuzat să precizeze pentru cine au votat.

Doru Petruți a menționat că, potrivit datelor valabile pentru ora 20.00, 37,1% dintre alegători au spus că l-au votat pe Ion Ceban, iar 37% au declarat că l-au votat pe Andrei Năstase.

„Marja mare de refuzuri nu ne permite să facem o predicție asupra câștigătorului. Rata de refuzuri extrem de ridicată este un semnal pentru noi toți dacă credem într-adevăr în valorile democrației. Dacă vrem ca acest exercițiu să funcționeze, trebuie să facem un efort teribil de greu să convingem oamenii legat de deschiderea care trebuie să o aibă în privința participărilor la sondaje”, a spus Doru Petruți.

Potrivit directorului general [imas], aceste refuzuri pot înclina balanța într-o parte sau alta. „Distribuția refuzurilor este foarte complicată. Am avut secții de vot cu refuz foarte mare de participare, am avut secții de vot cu zero la sută refuzuri”, a spus Doru Petruți, precizând că inclusiv persoane tinere au refuzat să particpe la sondaj.

„Diferența dintre doi candidați este nesemnificativă și doar felul cum au votat cei care au refuzat să participe la sondaj ne putea ajuta să facem o estimare”, a declarat Doru Petruți.

La rândul lui, Andrei Luchian a menționat că, într-o societate democrată, exit-poll-ul este un instrument de măsurare a nivelului de democrație. „Trebuie să ne aducem aminte că exit-poll nu a mai fost realizat timp de 8 ani. Ultimul exit-poll efectuat arăta altfel”, a spus directorul Fondului Opiniei Publice.

Colectarea datelor pe suport electronic este o premieră. „Noi am mers la un risc enorm, pentru că noi nu am colecat atât de multe date într-un regim atât de intens. Una era pe regim de hârtie, dar acum a fost pe tablete, transmise on-line”, a precizat Andrei Luchian.

Cercetarea a fost efectuată la solicitarea Asociaţiei pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova și companiei de consultanță politică „Poliexpert”, de către cele două companii specializate: Fondul Opiniei Publice și [imas].