Există trei chei mari pentru reglementarea conflictului transnistrean, Kalman Mizsei
https://www.ipn.md/ro/exista-trei-chei-mari-pentru-reglementarea-conflictului-transnistrean-kalman-miz-7965_992242.html
Pentru reglementarea conflictului transnistrean există 3 chei mari care se află la Moscova, Bruxelles şi Chişinău, a declarat ex-reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei în interviul pentru Info-Prim Neo, {publicat la 22 august 2011.}
„Se vorbea foarte des atunci pe când eram Reprezentant Special că cheia reglementării transnistrene se află la Moscova. Eu am considerat întotdeauna că există trei chei, există chei şi mai mici, dar cheile mari se află şi la Moscova, şi la Bruxelles, şi la Chişinău”, a precizat diplomatul european.
El a apreciat conflictul transnistrean drept una din problemele serioase care complică dezvoltarea Moldovei. „Trebuie realizată concilierea în problema transnistreană, trebuie să fie unificată ţara. Dar cum să fie unificată, aceasta este o provocare enormă. Există câteva genuri de resurse în acest sens. Mi-am bazat activitatea în perioada mandatului meu în Moldova în conformitate cu una dintre ele: măsurile de consolidare treptată a încrederii, de construire a podurilor între cele două părţi ale societăţii cândva unice. A doua resursă: trebuie desfăşuraţi negocierile. Formatul „5+2” este un format înţelept, pentru că la el participă toate părţile puternic interesate. România participă prin intermediul Uniunii Europene, în rest, participă toate părţile. Se cere înţelepciunea Guvernului dumneavoastră, a statului dumneavoastră, pentru ca prin intermediul măsurilor de încredere să convingeţi regiunea transnistreană, jumătate de milion de oameni care trăiesc acolo, de altfel, foarte sărac, că la ei se gândeşte cineva”, a spus Kalman Mizsei.
Fostul reprezentant special al UE în Moldova a avut şi aprecieri critice la adresa fostelor şi actualelor autorităţi de la Chişinău în ceea ce priveşte implementarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri. „Trebuie să remarc cu toată sinceritatea că guvernul moldovean nu a fost destul de consecvent în acest sens. Există multe exemple că recunoaşterea formală a măsurilor de consolidare a încrederii cu Transnistria, încurajate de UE, nu este urmată de acţiuni concrete. Este aproape ca şi în cazul cu orientarea proeuropeană: cuvintele sunt potrivite, dar trebuie să vedem acţiuni mai efective”, a spus Kalman Mizsei.
În contextul afirmaţiei privind „cheia de la Bruxelles” diplomatul european consideră că şi Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru reglementarea transnistreană. În acest sens, Kalman Mizsei crede că UE urmează să înceapă mai operativ şi mai hotărât negocierile cu Moldova în problema comerţului liber, precum şi să grăbească procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. „Dacă există comerţul liber, dacă există regimul fără de vize, va fi cu mult mai uşor de reintegrat ţara. Desigur, există un anumit minimum, care urmează a fi asigurat în cadrul reglementării transnistrene. Este vorba de democratizarea Transnistriei şi de o atare reglementare care să nu complica şansele Republicii Moldova, ale malului drept, la integrarea europeană”, a declarat pentru Info-Prim Neo ex-reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei.