Există şanse ca vara viitoare mirosul neplăcut de la Staţia de epurare să nu mai persiste în capitală
https://www.ipn.md/ro/exista-sanse-ca-vara-viitoare-mirosul-neplacut-de-la-statia-7967_977839.html
Există şanse ca vara viitoare mirosul neplăcut de la Staţia de epurare să nu mai persiste în capitală. Perspectiva este destul de reală, judecând după rezultatele intermediare în implementarea unui proiect moldo-olandez, a declarat directorul general al Societăţii „Apă-Canal Chişinău” (ACC), Constantin Becciev, la şedinţa desfăşurată luni, 21 septembrie, la Primărie.
De vineri, 18 septembrie, tot volumul zilnic al nămolului de la Staţia de epurare din capitală este pompat integral în saci de mari dimensiuni, numite geotuburi, în care se produce mult mai rapid deshidratarea acestuia. Astfel, deja de trei zile nici o picătură din cele 1600 metri cubi de nămol, acumulat zilnic în capitală, nu mai este stocat pe platformele existente pentru uscarea nămolului. În acest mod a început cea de a doua etapă a noii tehnologii de deshidratare a nămolului, implementată de ACC în parteneriat cu colegi din Olanda, a precizat Constantin Becciev.
El susţine că în geotuburi, cu ajutorul unor reagenţi, se separă reziduurile de apă, iar nămolul se acumulează în ele, fără a fi supus uscării pe platformele de nămol care au o vechime de peste 30 de ani. Drept confirmare a acestui proces, pe masa primarului capitalei a fost plasată o sticlă prin care se observa că nămolul era separat de apă.
La prima etapă a implimentării acestui proiect s-a obţinut uscarea nămolului cu ajutorul reagenţilor până la concentartia de 76 la sută, această umiditate fiind obţinută într-un an la uscare pe platforma de nămol.
Constantin Becciev susţine că „Apă-Canal” are un plan ambiţos ca din toamnă şi până în luna mai, anul viitor, majoritatea stocului de nămol de pe platorme să fie trecut prin geotuburi, o altă parte să fie împrăştiat în calitate de îngrăşăminte naturale pe câmpuri. În acest fel, la vara viitoare mirosul neplăcut de la Staţia de epurare să nu mai persioste în capitală.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că la Staţia de epurare sunt instalate camere video, astfel că locuitorii vor putea urmări on-lines tot procesul. «Îmi doresc ca în fiecare domeniu să abordăm problema şi să o soluţionăm ca în cazul implementării acestui proiect pentru ca prin tehnologii noi să rezolvăm multiplele probleme cu vechime de ani de zile”, a spus primarul.
Dimensiunea unui geotub ajunge până la 180 metri lungime şi poate capta până la 15 mii metri cubi de nămol.