logo

Există riscul ca alegătorii să fie manipulaţi, iar voturile cumpărate, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/exista-riscul-ca-alegatorii-sa-fie-manipulati-iar-voturile-cumparate-dezbateri-7978_1005532.html

Dacă politicienii nu se înţeleg şi nu se votează noul executiv, ţara va ajunge în alegeri parlamentare anticipate. Însă există riscul ca în aceste alegeri voturile pot fi cumpărate de către politicienii bogaţi, iar scrutinul poate deveni unul mistificat. De această părere sunt participanţii la dezbaterea „Cultura alegerilor anticipate. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceară societatea în cazul alegerilor anticipate, rezultate din criză politică?”, organizată de Agenţia IPN.

Membrul Biroului politic al Partidului Popular din Republica Moldova, Mihail Camerzan, s-a referit la cele câteva localităţi în care recent au fost desfăşurate alegeri locale şi s-a convins că alegătorul este cumpărat. „Votul se cumpără, se compromite. Pe de altă parte, eu am dubii că la negocierile pentru formarea noului guvern se discută despre principii şi valori”, a specificat politicianul. Mihai Camerzan a mai spus că fosta guvernare a făcut totul ca partidele extraparlamentare să aibă puţine şanse să ajungă în viitorul legislativ prin majorarea pragului electoral de la 4% până la 6%..

Analistul politic, Igor Boţan, e de părere că politicienii foarte bogaţi din Moldova, cu organe mass-media, pot manipula voturile alegătorilor. „Acest risc persistă. S-ar putea ca alegerile anticipate să fie mistificate. Pentru un kg de orez şi o sticlă de ulei cetăţenii îşi pot schimba opinia şi pot accepta să fie jefuiţi mai apoi. Va trebui să aşteptăm, poate alte generaţii vor înţelege că a vinde votul este o prostie. Merită să facem un efort şi să-i convingem pe cetăţeni să nu o facă. Mass-media ar trebui să răspândească promisiunile politicienilor de până acum, ca cetăţenii să vadă, dacă mai sunt dispuşi să-i voteze pe cei care nu şi-au onorat promisiunile”, a subliniat Igor Boţan.

Expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, a încercat să se pună în locul alegătorului. „Vor fi alegeri, alegătorul va merge la adunări în campaniile electorale. Eu nu văd alte persoane, alte formaţiuni, care vor reuşi să-şi formeze o imagine, un brand. Din partea partidelor care sunt în Parlament nu aud niciun mesaj, ei nu vor avea ce să spună. Opoziţia la fel. Din ce să aleagă omul nostru? De acea nu sunt acum pentru alegeri. Clasa politică trebuie să înveţe cultura politică şi să prezinte o nouă guvernare”, a conchis expertul.

Consilierul fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău şi analistul politic Victor Gurău susţine că Partidul Comuniştilor fost printre primii care a spus că în Republica Moldova nu se întâmplă nimic legat de democraţie. El nu s-a referit la  probabilitatea ca voturile alegătorilor să fie cumpărate, dar s-a arătat convins că, aşa sau altfel, alegeri anticipate parlamentare în Moldova vor fi organizate.

Dezbaterea publică la tema: „Cultura alegerilor anticipate. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceară societatea în cazul alegerilor anticipate, rezultate din criză politică?”, este a XVIII-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul realizat de IPN este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.