logo

Există premize pentru utilizarea propagandei străine în campania electorală, experţi


https://www.ipn.md/ro/exista-premize-pentru-utilizarea-propagandei-straine-in-campania-electorala-expe-7978_1019566.html

În campania electorală pentru alegerile locale din 14 iunie nu este exclusă utilizarea propagandei electorale străine de către unele partide implicate în alegeri. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Decanul facultăţii de drept de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Alexandru Cauia, consideră că nu este exclusă propaganda străină, atât timp cât nu este interzisă prin lege. „Nu este exclus că în lupta pentru Bălţi şi Chişinău va fi utilizată la maximum mass-media din Federaţia Rusă. Nu exclud nici vizitele unor demnitari suspuşi din Rusia, care vor veni cu mesaje despre identitatea noastă religioasă şi istorică, mesaje care au fost utilizate în campania electorală din 2014 şi în cea pentru alegerea başcanului Găgăuziei”, a spus Cauia.

Jurnalistul Valentin Buda, de asemenea, consideră posibilă utilizarea propagandei străine în alegerile locale. „Partidele politice şi-au cam epuizat resursele umane. Este dificil de identificat acum acel bun gospodar pentru o localitate urbană mare. În aceste condiţii pentru unele partide de un mare ajutor va fi propaganda străină. Dar ar fi ridicol ca o televiziune publică din Rusia să facă propagandă directă pentru un oraş din Republica Moldova”,a opinat jurnalistul.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul media Cristian Tabără, a declarat că în campania electorală pentru alegerile locale televiziunile ruseşti vor utiliza aceleaşi mesaje utilizate anterior în scrutinul parlamentar şi cel din Găgăuzia. „Cursa pentru primăria Chişinău este una foarte importanţă, pe care Moscova nu poate să o neglijeze. Chişinăul este un punct strategic, unde sunt concentrate principalele resurse umane, resurse economice, activitatea politică. Şi dacă Moscova va dori să-şi păstreze influenţa în Republica Moldova, va utiliza resursele necesare pentru a influenţa rezultatul alegerilor în aşa oraşe ca Chişinău şi Bălţi” a, spus Tabără.