logo

Există premise pentru reducerea tarifului la căldură și carburanți, ACUM


https://www.ipn.md/ro/exista-premise-pentru-reducerea-tarifului-la-caldura-si-carburanti-acum-7965_1045692.html

Membrii și simpatizanții celor două formațiuni politice care formează viitorul bloc ACUM – Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – au cerut, astăzi, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, într-un protest organizat în fața instituției, să reducă imediat tarifele la agentul termic și la carburanți, nu cu o lună înainte de alegeri, transmite IPN.

Potrivit unei declarații dată citirii de către vicepreședinta PPPDA Inga Grigoriu, în luna martie ANRE a redus tarifele la gazele naturale, iar ca rezultat trebuia să reducă și tariful pentru livrarea agentului termic către consumator, cu circa 15%. Potrivit celor de la ACUM premise există și pentru reducerea tarifului la carburanți. La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul a stabilit ca prețurile plafon la carburanți să fie aprobate o dată la trei luni. Au trecut patru luni, cotațiile țițeiului pe piața internațională a scăzut cu peste 20%, iar legea nu este încă aplicată.

Potrivit ACUM, în Republica Moldova, companiile petroliere beneficiază de cel mai mare adaos comercial din Europa – de 3,25 lei sau 0,16 euro per litru, fiind întrecută doar de Danemarca, deși Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Guvernarea, în loc să dezavueze acordurile de cartel și să micșoreze marja comercială pentru operatorii petrolieri, impune populația să achite carburanții nejustificat de scump. Conducătorii auto și agricultorii plătesc prețuri exagerate pentru combustibil, se mai spune în declarația ACUM.  

Vicepreședintele PAS, Mihai Popşoi, a declarat că tergiversarea ajustării tarifelor pentru agentul termic, în plin sezon de încălzire, pune la grea încercare unele categorii de populație. Acestea, în urma achitării facturilor la căldură, rămân practic fără bani.

Expertul în energetică Tudor Şoitu suspectează ANRE de faptul că va lăsa ajustarea tarifului pentru ajunul alegerilor parlamentare, la solicitarea guvernării, iar până atunci cetățenii vor plăti nejustificat un preț mai mare. Expertul opinează că reducerea se va face din contul cetățenilor, care acum plătesc cu mult mai mult pentru prestarea acestor servicii.

Solicitată de IPN, șefa serviciului de presă al ANRE, Galina Sanduța, a declarat că ANRE nu comentează acțiunile politice, ținând cont de contextul electoral în care au fost făcute.