logo

Există o amenințare reală care poate veni atât din interior, cât și din exterior, experți


https://www.ipn.md/ro/exista-o-amenintare-reala-care-poate-veni-atat-din-7978_1095425.html

Discursul președintelui ucrainean privind existența unui plan al Moscovei de a schimba guvernarea de la Chișinău, urmat de confirmările președintelui Sandu și de asigurările președintelui Iohannis că România va sprijini cetățenii moldoveni, induc ideea unui pericol real care planează asupra Republicii Moldova. Opinia aparține expertului IPRE, Mihai Mogâldea, și a fost expusă la postul public de televiziune Moldova 1. Mai mult, potrivit comentatorilor politici, destabilizarea situației interne poate fi prevenită de instituțiile de menținere a ordinii publice, însă în cazul unui atac militar, Republica Moldova nu va face față fără sprijin extern, notează IPN.

Comentatorul politic, Nicolae Negru, spune că anularea de către Vladimir Putin a decretului său din 2012 care prevedea, inclusiv, soluționarea problemei transnistrene cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova, nu presupune automat o invazie militară.

„Anularea decretului privind măsurile de realizare a politicii externe a Federației Ruse este un eveniment important, dar Republica Moldova este vizată acolo în treacăt. Nu din cauza Republicii Moldova sau a problematicii transnistrene a fost anulat acest decret. Mai curând se referă la tratatul privind armele strategice, limitarea și reducerea lor. Este felul lor de a atrage atenția opiniei publice mondiale asupra faptului că Rusia are această armă, e dispusă să facă noi teste nucleare și nu va admite inspectori din partea statelor NATO. Modul în care a început acest război, vorbește despre anumite dezechilibre ale lui Putin și de obsesia lui față de trecutul istoric”, a spus Nicolae Negru, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Totuși, potrivit expertului IPRE, Mihai Mogâldea, riscuri la adresa securității Republicii Moldova există, fiind vorba atât de destabilizări interne, cât și de eventuale pericole militare.

„În ultimele două săptămâni am asistat la o serie de mesaje venite din țară și din străinătate, începând cu discursul președintelui Zelensky care a anunțat despre existența unui plan al Rusiei de a distruge orice formă democratică la Chișinău. Ulterior, președintele Maia Sandu a confirmat acest lucru. Președintele Iohannis a anunțat că România este gata să sprijine Republica Moldova în orice context, în orice scenarii. Toate aceste lucruri, privite în ansamblu, ne vorbesc că există astăzi o amenințare reală la adresa Republicii Moldova care poate veni atât din interior cât și din exterior. Instituțiile statului ne dau asigurări că pe plan intern situația poate fi ținută sub control, în același timp, din punct de vedere militar, este clar că stăm foarte rău și suntem expuși”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

Directoarea Clubului politic al femeilor „50 / 50”, Ecaterina Mardarovici, se arată sceptică în privința capacității Partidului politic Șor de a destabiliza situația internă a Republicii Moldova prin intermediul protestelor antiguvernamentale. Potrivit Ecaterinei Mardarovici, protestele nu trebuie interzise, însă autoritățile trebuie să rămână vigilente.

„Noi nu suntem Putin, nu suntem Federația Rusă. Acești oameni, poate unii ies pentru 500 de lei, dar alții ies pentru că chiar o duc rău, iar noi trebuie să le respectăm acest drept. Ei nu au neapărat revendicări economice, este clar că în spatele acestor proteste sunt revendicări politice. Dar cred că și-au dat și ei seama că lucrurile sunt în vizorul organelor de securitate și poliție și s-au cumințit. Dar asta nu înseamnă că autoritățile trebuie să lase garda jos”, a spus directoarea Clubului politic al femeilor „50 / 50”, Ecaterina Mardarovici.

Ieri, după întrevederea avută cu președintele Maia Sandu, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a menționat că „
amenințările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare”. Totuși, președintele român a dat asigurări că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări și beneficiază de sprijinul României”.