logo

Există îngrijorări pentru viitorul sezon agricol în Moldova, raport


https://www.ipn.md/ro/exista-ingrijorari-pentru-viitorul-sezon-agricol-in-moldova-raport-7966_1094021.html

Există îngrijorări pentru viitorul sezon agricol 2022/2023 din Moldova. Seceta din 2022 încă nu s-a încheiat, iar prețurile imputurilor agricole și ratele dobânzilor la creditele bancare sunt așteptate să rămâne ridicate. Asemenea concluzii au fost trase de misiunea FAO care a vizitat țara în perioada lunii octombrie. În urma rezultatelor obținute, specialiștii au recomandat acordarea unui sprijin urgent pentru sectorul agricol cel puțin până la următoarea recoltă din 2023. Împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, FAO va elabora un plan de răspuns care va include propuneri directe pentru a soluționa criza. Despre aceasta a vorbit Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova, în cadrul anunțării rezultatelor evaluării, transmite IPN.

Raimund Jehle a menționat că misiunea a prezentat constatările care subliniază gravitatea impactului secetei, în special asupra zonelor plantate cu culturi și animalelor domestice. Se atestă o scădere a producerii porumbului cu 60%. La fel a fost constatată o scădere a producerii florii soarelui care a fost afectată cu reducere a 26% din roadă comparativ cu ultimii cinci ani. Dar și sectorului animalier trebuie să-i fi acordată atenție, pentru că acesta trebuie să aibă implicații pentru furajele animaliere. A fost menționată criza energetică și creșterea foarte puternică a prețurilor și disponibilitatea scăzută a îngrășămintelor și a produselor fitosanitare care au cauzat și ele anumite provocări. Prețul la împrumuturile bancare a crescut prin creșterea ratei dobânzii care se află la un nivel destul de înalt pentru fermieri.

Ca răspuns, FAO a indicat patru recomandări care vor veni în ajutorul agricultorilor, cum ar fi suportul direct în formă de subvenții, contribuții pentru fermierii mici, gospodăriile care se ocupă de agricultură pe termen mediul și lung. A fost pus accentul pe creșterea agriculturii cu focus spre reziliența climatică, pe disponibilitatea și analiza datelor. Este recomandabiă încurajarea investițiilor ulterioare în sectorul agricol pentru a atrage tinerii în agricultură și pentru a facilita și a promova asocierea și cooperarea fermierilor, pentru a exploata pe deplin potențialul agriculturii și al sectorului agricol din Moldova. „Avem aproximativ 3,3 milioane de dolari disponibile datorită Agenției Austriece pentru Dezvoltare și datorită Japoniei pe care îi folosim pentru a susține contribuțiile și pentru a procura furaje pentru animale. Noi încercăm să găsim resurse ulterioare pentru a oferi susținere sectorului dat”, a spus el.

Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a precizat că acest studiu va ajuta la stabilirea soluțiilor cu care vor veni autoritățile centrale pentru agricultorii din Moldova. Potrivit lui, Strategia de dezvoltare 2022-2023 va ține cont de noi date și precizări anunțate în studiu. „Datorită faptului că am devenit țară-candidat, ne interesează ca Republica Moldova să fie ancorată la maxim pe realitățile din Uniunea Europeană. Strategia de dezvoltare trebuie să fie axată pe ancorarea tuturor tipurilor de producere din Moldova și pe ridicarea la nivelul producătorilor din Uniunea Europeană”, a spus ministrul.

Oficialul a punctat că digitalizarea, cooperativele sunt noțiunile care vor fi implementate în practica. Digitalizarea va aduce la crearea mediului mult mai atractiv pentru tineretul care să vină să lucreze în agricultură. Noi proiecte de subvenționare la fel vor fi implementate și vor fi aduse spre agricultori din Republica Moldova. Vladimir Bolea a menționat că Ministerul va promova intens în următorul an importanța asociațiilor, precizând că agricultorii care se află în asociații obțin alte rezultate decât cei care lucrează de sine stătător. Asociația îi permite agricultorului să fie foarte bine informat, să fie ancorat în niște realități și oferă posibilitatea să-și vândă producția mult mai bine, a spus ministrul