logo

Există determinare pentru a continua dialogul cu autorităţile din Găgăuzia, Andrian Candu


https://www.ipn.md/ro/exista-determinare-pentru-a-continua-dialogul-cu-autoritatile-din-gagauzia-andri-7965_1029260.html

Pentru a continua dialogul între Parlament şi autorităţile din UTA Găgăuzia există şi înţelegere, şi rezultate şi determinare, a spus preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu acordat Agenţiei de presă IPN.

Şeful legislativului afirmă că progresele în acest sens se regăsesc în Raportul de activitate a Grupului de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuzia pentru prima jumătate a anului 2016. În document se menţionează că au fost adoptate 21 de decizii şi transmise autorităţilor, cu caracter de recomandare, pentru a fi identificate soluţiile necesare. Cu sprijinul partenerilor de mediere de la „Crisis Management Initiative”, deputaţii din cadrul Grupului de lucru au efectuat vizite în trei regiuni autonome ale UE – Tirolul de Sud (Italia), Ţara Galilor (Marea Britanie) şi Insulele Aland (Finlanda) pentru a se familiariza cu modul de abordare şi soluţionare a problemelor ce vizează raportul dintre regiunile autonome şi autorităţile centrale.

Andrian Candu a menţionat că în cadrul acestei platforme de comunicare sunt examinate o serie de propuneri pentru modificarea şi completarea legislaţiei, în vederea delimitării competenţelor autorităţilor centrale şi celor din autonomie. „Important de precizat este că Grupul de lucru beneficiază de toată susţinerea din partea Parlamentului, iar prezentarea propunerilor de modificare a legislaţiei reprezintă primul pas pentru includerea acestora în procesul legislativ. Cea mai mare problemă care exista era legată de necunoaşterea informaţiei, iar din cauza lipsei de comunicare apăreau suspiciuni între ambele părţi”, a mai spus preşedintele Parlamentului .
La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.