logo

Executivul reglementează modul în care vor fi finanțate proiectele comitetelor sectoriale


https://www.ipn.md/ro/executivul-reglementeaza-modul-in-care-vor-fi-finantate-proiectele-comitetelor-7967_1040680.html

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor desfășurate de către comitetele sectoriale pentru formarea profesională. Misiunea acestor comitete este de a dezvolta parteneriate sociale pentru a susține învățământul profesional tehnic și formarea continuă, transmite IPN.

Comitetele sectoriale se constituie benevol, la nivelul ramurilor economiei, stabilite conform Clasificatorului activităților din economia Republicii Moldova, de către patronate și sindicatele din ramura respectivă.

 Potrivit Strategiei de dezvoltare a învățământului vocațional tehnic, până în 2020 vor fi create comitete sectoriale pe 12 domenii de specializare. Ele vor asigura o platformă de comunicare și cooperare între partenerii sociali și autoritățile publice, vor participa la elaborarea documentelor de politici și diverselor proiecte în domeniul formării profesionale. Comitetele vor mai avea atribuții la elaborarea Cadrului Național al Calificărilor și la actualizarea Clasificatorului ocupațiilor.

Pentru finanțare din bugetul de stat, proiectele comitetelor sectoriale vor fi selectate de o comisie de experți. După evaluare, finanțarea se va efectua în baza unui contract încheiat între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și beneficiar.

Comitetele sectoriale beneficiare de finanțare din bugetul de stat vor fi obligate anual să prezinte ministerului rapoarte privind utilizarea mijloacelor alocate. În cazul utilizării banilor în alte scopuri decât cele prevăzute de Regulament, comitetele sectoriale vor fi trase la răspundere, potrivit legislație în vigoare.

În 2018, pentru inițiativele comitetelor sectoriale în bugetul de stat au fost prevăzuți 1,2 mln lei.