logo

Ex-viceministra de externe a Ucrainei, despre susținerea Ucrainei și Moldovei pe frontul energetic


https://www.ipn.md/ro/ex-viceministra-de-externe-a-ucrainei-despre-sustinerea-ucrainei-7965_1087816.html

Chiar și Japonia a decis să împartă rezervele de gaze pentru a sprijini aliații săi din Europa. Important este că obiectivul general este de a asigura, în special, aprovizionarea Ucrainei și Moldovei, scrie ex-viceministra de externe a Ucrainei Olena Zerkal, pe marginea recentei Declarații a Consiliului energetic SUA-UE.

Pentru Olena Zerkal este absolut evident că Moscova atacă pe frontul energetic, dar și statele UE înțeleg perfect situația și lucrează pentru a apăra și proteja partenerii săi din est. În opinia ei, sarcina rușilor este să mențină artificial penuria și prețurile mari pentru a obține supraprofituri și să lanseze Nord Stream 2 fără nicio certificare sau reguli.

Însă presiunea Kremlinului are efecte inverse. UE și SUA nu cedează șantajului, ba dimpotrivă. Comisia Europeană și SUA au precizat clar că șantajul nu va funcționa. Caravanele de nave de transport de gaze lichefiate care țin calea spre terminalele din Europa sunt rezultatul muncii diplomaților. Se ia în calcul și utilizarea gazoductelor în regim revers.

Documentul examinat de fosta viceministră conține o declarație politică clară, care reafirmă statutul Ucrainei ca partener cheie pentru UE și SUA și subliniază importanța sprijinirii securității energetice a statelor din Parteneriatul Estic. Separat, documentul conține o clauză privind sprijinirea interconectarii rețelei electrice moldovenești și a celei ucrainene la sistemul european ENTSO-E.

Moldelectrica informa la începutul lui februarie că „următorul pas în cadrul integrării Ucrainei și Moldovei la sistemul ENTSO-E constă în efectuarea testelor de sistem ale blocului de control Ucraina/Moldova în mod izolat, adică independent de sistemele energetice ale Rusiei, Belarus și ENTSO- E.

La rândul ei, experta ucraineană precizează că prima testare a regimului de funcționare autonomă va avea loc la sfârșitul lunii februarie.

Decizia Republicii Moldova și a Ucrainei de a se desprinde de piața rusească a energiei electrice este desconsiderată de unii experții. Aceștea o numesc lipsită de temei economic, dictată de raționamente politice, fără a spune nimic despre componenta șantajului ca instrument în relația furnizorilor ruși cu partenerii. Izvestia face referință și la „expertul în energie din Republica Moldova, Serghei Ungureanu, care a declarat că în țară nici autorii ideii nu pot explica în ce mod va fi implementată aceasta”.