logo

Ex-premierul Filat susține că nu poate participa la prezidențiale din cauza guvernării


https://www.ipn.md/ro/ex-premierul-filat-sustine-ca-nu-poate-participa-la-7965_1106787.html

Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, nu va putea participa la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Constatarea aparține Consiliului Politic Național al PLDM, care precizează că participarea este imposibilă în contextul în care „guvernarea a blocat executarea hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului”. „Cât despre referendum, chiar dacă îl consideră o inițiativă a guvernării menită să promoveze politic candidatul partidului de guvernământ, PLDM își încurajează membrii și susținătorii să participe și să voteze „Pentru”, transmite IPN.

„Cu regret și profundă îngrijorare, membrii CPN au constatat derapajele tot mai pronunțate de la valorile democratice promovate de actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu. În special, s-a accentuat faptul că guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege și de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democrației”, se arată într-un comunicat de presă al PLDM.

În ceea ce privește referendumul constituțional privind includerea obiectivului de integrare europeană în Constituția Republicii Moldova, PLDM a subliniat riscurile majore pe care le comportă organizarea unui astfel de plebiscit. Potrivit liberal-democraților, această inițiativă a guvernării are un caracter pur electoral și e menită să promoveze politic candidatul partidului de guvernământ pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În pofida acestui fapt, formațiunea își încurajează membrii și susținătorii să participe la acest referendum și să voteze „Pentru”, protejând astfel viitorul european al Republicii Moldova, viitorul european al copiilor.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar. În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis hotărârea în care a constatat că fostul premier Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. Fostul premier a mai fost vizat într-un dosar de spălare de bani, fiind achitat de prima instanță. Ulterior, Procuratura Anticorupție a contestat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.