Legile nu lipsesc în Republica Moldova, problema este că acestea nu sunt aplicate la timp şi la momentul potrivit. De această părere este ex-ministrul finanţelor, Anatol Arapu, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că această problemă a fost semnalată de Fondul Monetar Internaţional încă din 2005, transmite IPN.
„Despre problemele sectorului bancar din Republica Moldova în toate rapoartele pregătite de FMI se scrie încă din 2005. Sigur, ele s-au agravat dramatic, pe parcursul ultimilor ani, din diferite considerente. Clar că FMI doreşte, şi nu numai FMI, pentru că sectorul bancar este un element cheie al oricărei economii şi sigur că şi partenerii de la Banca Mondială, Comisia Europeană, la nivel bilateral, tot timpul au insistat asupra necesităţii întăririi elementelor, în primul rând, de supraveghere bancară asupra sectorului”, a notat ex-ministrul.
Anatol Arapu a menţionat că Republica Moldova a avut program cu FMI, începând cu 2011, până în 2013 şi recomandările Fondului au fost expuse în diferite programe. Potrivit lui, o parte din măsuri a fost implementată, iar o parte din recomandări, sigur, din considerente şi politice, poate, şi economice, şi electorale, nu a fost la timp implementată. În opinia fostului ministru, în anul 2015 nu s-a reuşit semnarea unui acord cu FMI din cauza schimbărilor frecvente în Guvern, dar şi din cauza demisiei guvernatorului.
„Noi suntem vinovaţi, ca ţară, că nu am putut obţine acest acord. În ce priveşte situaţia din 2016, Fondul Monetar Internaţional a venit, şi-a expus primele opinii despre situaţia economică şi aşteaptă Guvernul să execute acele măsuri iniţiale, ca precondiţii pentru negocieri. Eu cred că în timpul apropiat ele vor fi executate, cu atât mai mult că s-a hotărât problema guvernatorului”, a menţionat ex-ministrul.
Anatol Arapu a declarat că FMI, dar şi alţi parteneri îşi doresc să vadă care este direcţia politicilor pe termen mediu şi de lungă durată. În opinia sa, problema e că Republica Moldova, ca multe alte economii din regiune, trece printr-o criză economică, iar pentru a restabili creşterea economică, e nevoie de decis asupra instrumentelor care urmează a fi aplicate. Ex-ministrul consideră că există trei mecanisme clasice de stimulare a creşterii economice – consumul intern, consumul extern, adică exporturile, şi investiţiile.