logo

Ex-miniştri moldoveni ai apărării despre summitul Rusia-NATO


https://www.ipn.md/ro/ex-ministri-moldoveni-ai-apararii-despre-summitul-rusia-nato-7978_1028415.html

Faptul că reprezentanţi ai Federaţiei Ruse şi ai Blocului NATO au reuşit să se aşeze la masa de negocieri este o mare realizare, deşi acest summit nu s-a soldat cu rezultate. De această părere sunt foştii miniştri ai apărării ai Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa şi Victor Gaiciuc. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Victor Gaiciuc este optimist în privinţa evoluării relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă. „Însăşi întâlnirea reprezintă un mare plus. Ambele părţi se confruntă cu probleme. Eu sunt convins că aceste întâlniri vor continua. Sunt două forţe militare şi fiecare are interesele sale. Dar eu cred că vor găsi limbaj comun, că vor urma scenarii de dialog, de oprire a înarmărilor. Părţile ar putea să ajungă la un numitor comun în privinţa conflictului din Siria”, a declarat Gaiciuc.

Vitalie Marinuţa la fel crede în continuitatea dialogului Rusia-NATO, dar este mai puţin optimist în ceia ce priveşte finalitatea acestui dialog. „Rezultatele summitului sunt mai mult decât modeste. Nu cred că vom avea degrabă un rezultat. Ruşii nu vor ceda atât de simplu în privinţa Crimeii sau a regiunilor din Estul Ucrainei. Cred că nu va fi linişte, ci doar perioade de calm. Nu există o încredere într-o relaţie dintre NATO şi Federaţia Rusă. Şi această încredere nu va fi creată repede”, a spus Marinuţa.