logo

Ex-judecător CEDO: Ilan Shor ar trebui să-şi găsească avocaţi buni


https://www.ipn.md/ro/ex-judecator-cedo-ilan-shor-ar-trebui-sa-si-gaseasca-avocati-buni-7978_1018212.html

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, îl sfătuieşte pe omul de afaceri Ilan Shor, bănuit de frauda de la Banca de Economii, să lase optimismul său şi să-şi angajeze o echipă din avocaţi buni. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Pahomi”, de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit fostului magistrat, situaţia în care se află Shor este una destul de serioasă. „Ilan Shor are statutul de bănuit într-un caz de rezonanţă majoră. Acest statut denotă faptul că organul de urmărire penală deţine probe. Nu e de glumit în astfel de cazuri. Mai mult, în condiţiile în care, potrivit unor estimări, mai multe peroanele care îşi ispăşesc pedeapsa în închisorile din Moldova sunt nevinovate”, a spus justiţiabilul.

Într-o intervenţie telefonică, şeful Departamentului Anchetă al Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a precizat că esenţa infracţiunii de care este învinuit Shor constă în scoaterea ilegală a unei sume impunătoare de bani din Banca de Economii, plasarea lor în Banca Socială, iar mai apoi scoaterea lor din ţară.

Zumbreanu a spus că ancheta pe acest caz va fi una de durată. „Este o crimă economică, care fac parte din categoria celor inteligente. Principalul e să găsim banii, care, desigur, n-au fost puşi într-un sac şi ascunşi într-o încăpere ca să venim noi să-i luăm. Banii au fost transferaţi pe conturile unor bănci din străinătate şi practic este imposibil să-i returnăm în ţară, dacă cel care a decis transferul nu va dori s-o facă. Avem o speranţă şi ne bucură faptul că persoanele învinuite de această infracţiune colaborează cu ancheta”, a adăugat Zumbreanu.

Solicitat să comenteze acuzaţiile că acţiunile întreprinse de către CNA în legătură cu Banca de Economii, ar avea substrat politic Bogdan Zumbreanu a spus că „fiecare al doilea subiect din dosarele instrumentate de către CNA are legătură cu un partid. De aici şi apar astfel de acuzaţii, când anumite formaţiuni politice încearcă să-şi apere omul lor”.