Ex-directorul companiei de construcții „Glorinal”, Vasile Chirică – care este urmărit penal alături de alți șapte angajați ai companiei – spune că miza a fost și rămâne înlăturarea sa de la conducerea afacerii pentru ca bunurile imobile ale „Glorinal” să fie preluate la preț derizoriu, prin procedură de insolvabilitate sau prin tranzacții dubioase. Vasile Chirică a precizat că este vorba despre terenuri și multiple construcții în municipiul Chișinău.
Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Chirică a declarat că a gestionat compania, în calitate de administrator, din anul 1998, de când a fost fondată și înregistrată societatea cu răspundere limitată. Cota sa de participare fiind de 95%. „Glorinal” a construit, a comercializat și a dat în exploatare peste trei mii de apartamente în municipiul Chișinău. De asemenea, a construit case individuale, inclusiv în satul Cotul Morii din raionul Hâncești, unde în 2010 au avut loc inundații. Compania a mai edificat și numeroase obiective sociale, printre care Universitatea de Educați Fizică și Sport, Ambasada Republicii Belarus în Moldova, Mănăstirea Curchi, Biserica Sfântul Petru și Pavel a Mitropoliei Basarabiei și altele. „Pretenții la calitatea construcțiilor, la termenele de executare a lucrărilor nu am avut de la nimeni niciodată până m-am pomenit în litigiul cu frații Vladimir și Oleg Nemțanu”, a menționat Vasile Chirică.
Potrivit lui, la începutul crizei economice din anul 2008, compania înregistra o dezvoltare dinamică și cu mari planuri de viitor, având aproape o mie de angajați, patru complexe locative mari în lucru, două complexe locative cu proiect și autorizație de construcție și două complexe la etapa de proiectare. În anul 2012 s-a simțit insuficiență de mijloace circulante, întrucât vânzările de apartamente scădeau. Unele proiecte începute s-a decis să fie finalizate în parteneriat cu alte companii, iar altele, cum ar fi complexele locative din strada Calea Orheiului și cel din strada Valea Trandafirilor – cu forțe proprii.
„Complexul din str. Calea Orheiului l-am finalizat în proporție de 100% în partea locativă în prima jumătate a anului 2015 și, până în luna iunie 2016, am transmis toate 215 apartamente în posesie și folosință clienților. Recepția finală pentru trei blocuri a fost semnată în anul 2017, dar blocurile 4 și 5 au rămas fără recepție finală din cauza că suprafețele de la parter nu erau finalizate, fiind în litigiu cu frații Nemțanu”, explică fostul director „Glorinal”. Potrivit lui, în anul 2013 suprafețele din strada Valea Trandafirilor le-au fost transmise în posesie și folosință cu gradul de finalizare contractat. „Numiții au executat, în anul 2013 și 2014, proiectul de design interior și exterior, făcând modificări în proiectul inițial, au executat lucrări ce nu erau parte a contractului de investiție în proporție de 50%, însă, la începutul anului 2015, au stopat lucrările și au dispărut”, a precizat ex-directorul „Glorinal”.
El spune că compania și-a onorat toate obligațiunile, a executat lucrările conform proiectului și, în primăvara anului 2015, le-a propus spre transmitere anumite suprafețe. Însă, cei doi investitori au dispărut pentru încă doi ani, ca să apară în aprilie 2017 cu cererea de reziliere a contractelor de investiție și restituirea investiției timp de șapte zile. „În luna mai 2017, frații Nemțanu au depus cerere în instanța de judecată, solicitând întoarcerea investițiilor, cu calcularea penalităților, în total în sumă de 1 300 000 de euro. Judecătoria Buiucani a emis încheierea de aplicare a sechestrului pe activele SRL „Glorinal” în sumă de 885 000 de euro. Executorul judecătoresc Vitalie Guțu a aplicat sechestrul pe toate activele companiei, care în acel moment se estimau la 276 de milioane de lei, blocând total activitatea întreprinderii. Am ajuns în situația când nu mai puteam vinde active pentru achitarea creditului fără acordul fraților Nemțanu. În continuare, frații Nemțanu au refuzat toate propunerile noastre de a rezolva situația. Din această perioadă consider că a început atacul raider asupra SRL „Glorinal””, afirmă Vasile Chirică.
Potrivit lui, în noiembrie 2017 și octombrie 2018, frații Nemțanu au depus două cereri de intentare a procesului de insolvabilitate a companiei, care au fost respinse de instanțele de judecată. Înțelegând că frații nu vor accepta nici tranzacție de vânzare a activelor, un grup de creditori de la complexul locativ din strada Calea Orheiului au propus să se meargă în procedură de insolvabilitate cu numirea unui administrator competent, cu experiență și neimplicat anterior în conflict. A fost depusă cererea în instanța de judecată și, la 28 octombrie 2019, cererea a fost admisă. Fostul director al „Glorinal” spune că administratorul Ruslan Vasiliev a pregătit în termene legale tabelul definitiv al creditorilor, fiind desfășurată și prima ședință de validare a creanțelor.
„Se pare că frații Nemțanu, prin reprezentanții și susținătorii lor, nu au fost de acord cu faptul ca în termen scurt, în procedură obișnuită de insolvabilitate, se vor rezolva problemele ce țin de creanțe și compania va reveni la activitatea normală. Drept rezultat al unor acțiuni concertate, prin pornirea urmăririi penale în privința lui Ruslan Vasiliev, în ianuarie 2020, fapt confirmat prin scrisoarea procurorului Sergiu Petrușca, în iulie 2020 a fost numit un alt administrator – Ion Popa”, a relatat Vasile Chirică.
Compania „Glorinal”, acum în procedură de insolvabilitate, are active suficiente pentru a plăti absolut toți creditorii, susține fostul director. „Doresc să vă declar cu toată responsabilitatea că, și după intentarea procedurii de insolvabilitate, dacă nu era pornită urmărirea penală în privința lui Ruslan Vasiliev și acesta rămânea administrator al procedurii de insolvabilitate, toți creditorii erau deja achitați și compania revenea la activitatea normală”, a mai spus Vasile Chirică.