logo

Evoluția monedei naționale este dictată de criza bancară din 2014-2015, expert


https://www.ipn.md/ro/evolutia-monedei-nationale-este-dictata-de-criza-bancara-din-2014-2015-expert-7966_1043571.html

Începând cu anul 2017 și până în prezent se atestă o tendință de creștere constantă a monedei naționale față de toate valutele de referință care sunt monitorizate și care pot fi găsite pe pagina Băncii Naționale a Moldovei. Expertul economic de la Institutul Economiei de Piață, Viorel Gîrbu, consideră că evoluția monedei naționale este, în primul rând, dictată de criza bancară din anul 2014-2015, urmată de șocul de pe piața valutară din 2015. În opinia sa, acest lucru a dinamitat efectiv modul în care evoluează economia națională sau acel ascendent pe care îl avea economia națională în perioada respectivă și în special aceste evoluții au avut un efect foarte negativ asupra încrederii mediului de afaceri în dezvoltarea de noi întreprinderi. Expertul mai spune că problema principală s-a produs atunci când s-a furat miliardul din sectorul bancar, transmite IPN.

„Deci, un leu moldovenesc crește în cotație față de dolar, euro, rublă rusească, leu românesc și hrivnă ucraineană. Acest lucru înseamnă că exporturile moldovenești sunt din ce în ce mai scumpe și exportatorii moldoveni încasează o sumă din ce în ce mai mică. Iar acest lucru duce la faptul că exportatorii moldoveni, întreprinderile producătoare din Moldova au capacitate din ce în ce mai redusă ca să investească în dezvoltarea de afaceri, în cumpărare de tehnologii și să le mărească salariile efectiv, deci să crească unele performanțe ale economiei naționale. Și acest lucru are doar o conotație negativă, așa cum văd eu lucrurile”, a declarat Viorel Gîrbu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Expertul susține că e regretabil faptul că Moldova s-a confruntat cu o situație foarte gravă, cu acea criză bancară care a lovit din plin mediul de afaceri și cetățeanul de rând. Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii, dar și-a protejat propriile sale interese și acest lucru se vede foarte clar în modul în care evoluează economia națională. Cât despre ceea ce se poate întâmpla mai departe, expertul spune că, aflându-se în perioada preelectorală, Guvernul este foarte generos cu tot felul de inițiative pentru a crea și a stimula încrederea că politicile pe care le implementează sunt eficiente. „Evoluția leului din acest punct de vedere, cred eu, totuși nu va avea un trend negativ, deci leul nu va fi foarte mult influențat, fiindcă Guvernul are o marjă de manevră. Guvernul se poate concentra pe anumite măsuri populiste, dar, în același timp, să taie din cheltuieli curente, care nu sunt observate atât de ușor de către cetățean”, a menționat Viorel Gîrbu. Or, efectul negativ se va vedea mai târziu, nu se va vedea chiar în perioada electorală.

În altă ordine de idei, Viorel Gîrbu a spus că, atunci când vine vorba de cursul de schimb al leului moldovenesc, nu trebuie privite doar ofertele, dar și cererea. Potrivit lui, oferta, într-adevăr, este în creștere. Oferta de valută pe piața Republicii Moldova este în trend ascendent. Dar nu este cazul să se creeze impresia că totul e atât de roz și suntem pe un trend ascendent atât de pronunțat. În perioada anterioară au fost situații mai bune. Dar aspectul care nu este observat, spune Viorel Gîrbu, ține de cererea de valută din partea agenților economici, iar aici e o problemă gravă. Dacă în anul 2013 în jumătate de an cererea de valută a fost de 1,3 miliarde de dolari, în anul curent este sub un miliard de dolari.