Evenimentele din 7 aprilie 2009 în contextul Independenţei R. Moldova la cea de-a 18-a aniversare. Interviu Info Prim Neo cu Valentin Crâlov
https://www.ipn.md/ro/evenimentele-din-7-aprilie-2009-in-contextul-independentei-r-moldova-7965_977378.html
{Evenimentele din 7 aprilie 2009, soldate cu acţiuni de violenţă, inclusiv ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, victime umane, vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, au constituit cel mai proeminent fenomen din ultimul an de Independenţă a R. Moldova, poate, unul dintre cele mai rare şi memorabile din întreaga perioada de Independenţă a ţării.
În mod paradoxal, fenomenul nu a fost tratat ca atare nici de către clasa politică, nici de către societate în ansamblu. Sondajul iniţiat de Agenţia de presă Info-Prim Neo printre liderii partidelor politice de diferite orientări şi ai societăţii civile, despre evenimentele din 7 aprilie 2009, are scopul să diagnosticheze atât calitatea Independenţei R. Moldova la cea de-a 18-a aniversare, calitatea societăţii ei în ansamblu, cât şi să contureze răspunsuri la întrebarea ce este de făcut de acum înainte?
De data aceasta, la întrebări răspunde Valentin Crâlov, secretar executiv al Partidului Socialiştilor din Moldova „Patria-Rodina”.}
[ – Ce au fost evenimentele din 7 aprilie pentru Independenţa R. Moldova: o întâmplare sau o legitate, un fenomen?]
– Evenimentele din 7 aprilie nu au fost întâmplare şi nici fenomen. Au fost bine pregătite şi coordonate, inclusiv de forţe de peste hotarele Moldovei, care nu recunosc categoric trei circumstanţe existente în ţara noastră: guvernarea comunista ca atare, statutul constituţional neutru al R. Moldova şi relaţiile interstatale de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, care s-au ameliorat în ultimul timp. Evenimentele din 7 aprilie au arătat clar că R. Moldova, ca stat suveran şi independent, până în prezent, nu are destule rezerve de trăinicie şi de rezistenţă.
[– De ce nu au putut fi evitate ciocnirile violente, actele de vandalism, victimele umane şi alte manifestări reprobabile?]
– Evenimentele din 7 aprilie au fost inevitabile, deoarece: a) forţele de opoziţie de orientare liberală sunt antistatale şi nu activează de sine stătător, ci sunt dirijate din exterior; b) partea esenţială a generaţiei tinere actuale este manipulată uşor de forţele indicate mai sus; c) organele statale de resort sunt nepregătite.
[– De ce nu s-a putut asigura investigarea motivelor acestor evenimente şi publicarea rezultatelor, nici după 5 luni?]
– O situaţie analogică am avut şi la 10 noiembrie 1989, când a fost atacată clădirea MAI. Deşi evenimentele de atunci au provocat interes major pentru societate, până în prezent nu a fost făcută publică o informaţie deplină şi veridică despre ce s-a întâmplat atunci.
Referitor la evenimentele din 7 aprilie, consider că investigarea lor este zădărnicită de criza politică profundă din ţară.
[– Ce analogii istorice pot fi puse alături de evenimentele din 7 aprilie?]
– Fără îndoială, este vorba de evenimentele de la Belgrad, Tbilisi şi de la Kiev.
[– Ce învăţăminte urmează să tragă R. Moldova independentă din evenimentele din 7 aprilie?]
– Procesul educativ în instituţiile de învăţământ de toate nivelurile lasă de dorit. Trebuie să educăm patrioţi ai Moldovei. Este strict necesară elaborarea programelor de educaţie civică. În procesul educaţional trebuie implicată şi Compania „Teleradio-Moldova”. Organele de drept trebuie să răspundă cerinţelor contemporane.