logo

Evaluarea externă are scopul epurării masive a judecătorilor, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/evaluarea-externa-are-scopul-epurarii-masive-a-judecatorilor-dezbateri-7967_1081020.html

Judecătorii nu se tem de evaluări. Potrivit legii, actualmente ei sunt evaluați o dată la trei ani. Însă evaluarea externă are scopul epurării masive a judecătorilor. Mai mult, mecanismul este unul electoral, iar sistemul judecătoresc este folosit ca o mascotă electorală pentru orice formațiune care vrea să ajungă în Parlament. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor dezbateri privind Strategia de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024. Dezbaterile au fost organizate pe platformă parlamentară, cu participarea conducătorilor instanțelor de judecată de diferite niveluri, transmite IPN.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a declarat că Strategia aprobată în Parlament la sfârșitul anului trecut nu a fost promulgată de către președintele țării. Șefa statului a menționat că documentul trebuie să prevadă implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, dar și lansarea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție.

Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a menționat că în sistemul judecătoresc lucrurile nu merg foarte bine, deoarece persistă o percepție negativă. Dar magistrații sunt primii interesați ca lucrurile să meargă altfel și ei optează pentru o evaluare, doar ca această să se facă transparent și în condițiile legii. În opinia sa, evaluarea externă nu urmărește îmbunătățirea calității actului justiției. „Evaluarea externă are scopul epurării masive a judecătorilor. În culoare deja se vorbește cine sunt judecătorii care urmează a fi epurați. Întrebarea este: Vom ridica sau nu, epurând aceste persoane, calitatea actului de justiție? Justițiabilii vor avea beneficii de la această evaluare? Ei vor simți că actul justiției s-a îmbunătățit?”, a remarcat Vladislav Clima.

Cât despre problema corupției în sistem, potrivit lui Vladislav Clima, e necesar ca actorii responsabili de combaterea corupției să lucreze adecvat. Este Procuratura Anticorupție, sunt avertizorii de integritate și întrebarea este de ce nu se identifică cazurile de corupție în sistemul judecătoresc. Vladislav Clima afirmă că organele abilitate în combaterea corupției trebuie să-și facă treaba.

Aliona Miron, judecător la Curtea Supremă de Justiție, a declarată că în sistem există multe probleme și ele trebuie recunoscute. Însă, conceptul de reformă este din start compromis, din simplu motiv că, de ani de zile, se vorbește despre o reformă, fără a fi văzută o finalitate. De asta lumea este foarte reticentă. În opinia sa, evaluarea magistraților urmează a fi făcut pe interior, iar oamenii care o vor face trebuie selectați cu atenție. Judecătoarea nu vede o problemă ca în acest proces să fie implicați și experți străini, care să monitorizeze implementare reformei. Aliona Miron a mai spus că în Strategie trebuie să fie inclus un punct, care să prevadă un moratoriu, astfel încât toți politicienii, indiferent că sunt de la partide, Președinție, Parlament, să nu poată critica nejustificat judecătorii. Mai mult, să fie prevăzute sancțiuni pentru critici nejustificate.

Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a menționat că sistemul judecătoresc nu se teme de evaluări. Nici de venirea experților străini, dar ei trebuie să cunoască legislația Republicii Moldova și să discute cu judecătorii care urmează să fie evaluați. Radu Țurcanu a declarată că judecătorii sunt gata pentru o reformă echitabilă, corectă, astfel încât să fie asigurată integritatea judecătorului.

Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia au fost aprobate în Parlament la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Documentele au fost aprobate cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor și din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor.