logo

Eurounioniștii nu vor avea un exponent politic în următorul Parlament, analist


https://www.ipn.md/ro/eurounionistii-nu-vor-avea-un-exponent-politic-in-urmatorul-parlament-analist-7965_1045456.html

Din cele 23% de alegători eurounioniști, doar șase la sută reprezintă electori deciși, iar aceștia își vor da votul la următoarele parlamentare pentru mai multe formațiuni politice pro-românești existente în Republica Moldova. Acest lucru denotă că eurounioniștii nu își vor propulsa exponenții politici în următorul legislativ. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu, transmite IPN.

Analistul consideră că partidele unioniste nu vor reuși să se pregătească de alegeri și să obțină un scor bun la următoarele parlamentare pentru că datele ultimelor sondaje arată o situație deplorabilă pe segmentul pro-românesc. Potrivit lui, bazinul electoral pro-românesc constituie aproape 23% și doar 6% dintre aceștia sunt deciși pe cine o să voteze. „Asta vorbește despre faptul că în peisajul politic și de partid al Republicii Moldova nu există o formațiune politică care poate să întrunească adeziunea eurounioniștilor”, spune Anatol Țăranu. Analistul spune că cei 6% din alegători deciși își vor da votul pentru diferite formațiuni și astfel votul lor va fi dispersat, iar acest lucru denotă faptul că în următorul Parlament, un segment extrem de important al societății moldovenești, foarte numeros, va rămâne fără exponenți politici.

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, susține că următoarele alegeri au caracter specific pentru că se vor desfășura după un sistem electoral nou. Potrivit ei, s-a ajuns într-un an periculos pentru că acesta se poate asemăna cu 2001, când stânga este tot mai apreciată în sondaje. Politiciana spune că a lansat declarații, discuții și s-a decis că este foarte important ca partidele pro-românești să meargă într-un bloc. „Am discutat cu partidele pe care le-am catalogat ca și eligibile pentru coagulare liberală, apoi am discutat și cu reprezentanții partidelor unioniste și acum avem faza în care aceste partide trebuie să ia niște decizii. Mă gândesc și admit că aceste decizii ar putea fi luate chiar pe ultima sută de metri”, spune Vitalia Pavlicenco.

Secretarul general al Partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuța, spune că formațiunea a participat la toate discuțiile lansate de partidele pro-europene și unioniste. Vitalie Marinuța afirmă că deși PVE doctrinar nu este un partid unionist, are o ramură puternică de membri unioniști în cadrul formațiunii și vocea lor este una destul de auzită. „Sperăm mult că în final partidele eurounioniste să găsească acel numitor comun și să înființeze un bloc care ar da posibilitatea să ne facem auziți cu toții împreună, să coagulăm votul eurounionist, în special cel unionist, care este dispersat în așa fel ca noi să avem cuvântul nostru de spus în următorul Parlament”, spune politicianul.

Membrul Biroului politic al Partidului Liberal Reformator, Valeriu Saharneanu, susține că la un moment dat discuțiile cu partenerii de dialog avansaseră, însă PLR s-a retras pentru a medita asupra propunerii. „Nu vrem să facem lucrul acesta formal, de dragul unei unități de partide care să bifeze unitatea, dar vrem un efect”, spune Valeriu Saharneanu. Politicianul spune că își dorește un bloc din partide pro-europene și unioniste care să fie eficient.

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019.