Banii publici sunt cheltuiți cu multă prudență și eficiență maximă. De acest lucru i-a asigurat premierul Pavel Filip pe europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, care se află în Republica Moldova pentru a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, transmite IPN.
Pavel Filip a apreciat sprijinul constant al Parlamentului European în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și în implementarea agendei de reforme. Premierul le-a comunicat europarlamentarilor că agenda de transformare a țării este ghidată de prioritățile Acordului de Asociere cu UE. Pavel Filip a remarcat faptul că executivul depune eforturi pentru îndeplinirea acțiunilor convenite pentru alocarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Totodată, pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenței externe, a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia.
În comunicatul de presă remis de către serviciul de presă al executivului se menționează că europarlamentarii au confirmat dorința de a întări cooperarea dintre UE şi Republica Moldova, pentru ca cetățenii să se bucure de avantajele apropierii celor două părţi. Deputații PE au încurajat autoritățile să continue consolidarea statului de drept, sectorului de justiție și mass-media, să investigheze frauda bancară, să recupereze activele fraudate și să asigure condiții pentru ca alegerile parlamentare să fie libere și corecte.
Și președintele Republicii Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu membrii Parlamentului European. Poziția pe care a expus-o șeful statului deputaților europeni constă în necesitatea păstrării unui echilibru în politica externă a Republicii Moldova. „Vedem deja exemple dramatice care ne demonstrează că, atunci când suntem puși în situația să alegem „sau – sau”, apare dezechilibrul și destabilizarea în țară”, a spus Igor Dodon, citat într-un comunicat de presă al Președinției. Președintele a subliniat că nu este și nici nu poate fi antieuropean sau proeuropean, este doar pro-Moldova. Iar o dezvoltare durabilă și stabilă a țării poate fi obținută doar atunci când „vom avea relații de prietenie atât cu Estul, cit și cu Vestul, în favoarea cetățenilor”.