logo

Europarlamentari cer eliberarea celor șase profesori turci


https://www.ipn.md/ro/europarlamentari-cer-eliberarea-celor-sase-profesori-turci-7965_1043984.html

Șapte europarlamentari, printre care și Monica Macovei, își exprimă profunda îngrijorarea în legătură cu expulzarea din Republica Moldova a celor șase cetățeni turci, profesori ai Liceului „Orizont”. Eurodeputații au adresat o scrisoare președintelui Igor Dodon și premierului Pavel Filip în care critică cu tărie aceste acțiuni, transmite IPN.

În scrisoare, europarlamentarii menționează că au fost șocați să afle despre reținerea acelor persoane de către ofițerii SIS pe drum spre școală sau lângă casă, fără nicio procedură legală, cu intenția de a fi deportați ilegal, fără niciun proces sau contact cu avocații lor, încălcându-le drepturile fundamentale. „Suntem profund îngrijorați că a fost complet uitat faptul că țările sunt obligate să respecte convențiile și protocoalele internaționale care au fost stabilite pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului”, se spune în scrisoarea europarlamentarilor.

Totodată, într-o postare pe Facebook, Monica Macovei spune că, potrivit  Convenției Consiliului Europei și Convenției ONU, este interzisă expulzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, „ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o lovitură de stat”, susține eurodeputata.

Și comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, menționează într-un mesaj postat pe Twiter că așteaptă ca guvernul moldovean, dar și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare.

Un profesor din cadrul liceului, care a ales să își păstreze anonimatul, a declarat pentru IPN că în dimineața de 6 septembrie, chiar din fața casei au fost ridicate șase persoane, printre care și vicedirectorul general al Liceului „Orizont”, directorul filialei din orașul Durlești, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar și un profesor. De asemenea, a fost reținut și un minor, dar ulterior a fost lăsat. Potrivit sursei, aceste persoane au solicitat azil politic în Republica Moldova încă în primăvară, iar în octombrie urmau să primească un răspuns în acest sens. În opinia sa, în aceste condiții expulzarea nu este tocmai corectă din punct de vedere juridic.