Atacurile majorității parlamentare din Republica Moldova la componența Curții Constituționale reprezintă o abatere de la statul de drept și de la separația puterilor în stat - valori fundamentale europene. Prin aceste acțiuni, actuala majoritate parlamentară a pierdut de tot încrederea partenerilor europeni. Este reacția europarlamentarului Siegfried Mureșan, la evenimentele recente din Republica Moldova, notează IPN.
„Colaborarea strânsă dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova depinde de buna funcționare a statului de drept și a principiilor democratice. Nu putem tolera astfel de abuzuri. Fac un apel la membrii Parlamentului Republicii Moldova să revină la respectarea Constituției și regulilor democratice. Sancțiunile din partea instituțiilor europene vor fi inevitabile, dacă actuala majoritate parlamentară va continua să contribuie la deteriorarea standardelor democratice”, a fost mesajul lui Siegfried Mureșan, postat pe Facebook.
Europarlamentarul a adăugat că acțiunile recente ale majorității parlamentare sunt împotriva intereselor cetățenilor care au votat la alegerile prezidențiale pentru o țară reformată, modernă, apropiată de Uniunea Europeană, cu instituții care să funcționeze în interesul oamenilor, nu o țară în care instituțiile fundamentale ale democrației sunt modelate după interesele politice și de partid.
În același context, Dragoș Tudorache, alt europarlamentar, a menționat că este vorba de o criză politică provocată într-un mod iresponsabil de un grup politic ale cărui interese nu converg cu cele ale Republicii Moldova. „Condamn aceste practici politice care reprezintă o ruptură față de interesele Republicii Moldova și față de drumul european pe care această țară s-a angajat în ultimii ani. Cer responsabilitate și respectarea votului cetățenilor, cer respectarea legilor și a statului de drept. E important ca forțele democratice din Republica Moldova să nu se lase antrenate în această „farsă” politică menită să dea aparența unei crize constituționale”, a opinat Dragoș Tudorache.
Europarlamentarul a precizat că președinta Curții Constituționale trebuie să își ducă mandatul la sfârșit, iar pretinsa numire a altui judecător nu are nicio valoare legală. „Fac un apel la calm, pentru că nu este momentul pentru escaladarea situației și pentru măsuri extreme care pot pune în pericol viața și integritatea cetățenilor moldoveni”, a adăugat Dragoș Tudorache.
Într-un briefing de presă, susținut aseară, 23 aprilie, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că a avut loc un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. În cadrul Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu le-a solicitat conducătorilor organelor de forță să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. De asemenea, șefa statului a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile sub aspectul infracțiunii de „uzurpare a puterii în stat”, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept.