logo

Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul


https://www.ipn.md/ro/europa-libera-a-lansat-noile-editii-ale-jurnalului-saptamanal-7967_1070382.html

Radio Europa Liberă a lansat miercuri, 18 decembrie, la Chișinău, a 15-a ediție a cărții „Jurnal Săptămânal” și a 13-a ediție a cărții „Realitatea cu amănuntul”. „Jurnalul săptămânal” are peste o sută de protagoniști, care și-au descris în perioada noiembrie 2018-noiembrie 2019 câte o săptămână din viață la rubrica găzduită de jurnalista Valentina Ursu. Cartea „Realitatea cu amănuntul” reprezintă o culegere a tabletelor matinale semnate de scriitorul Iulian Ciocan, transmite IPN.

Coordonatoarea volumului a menționat că în cei 15 ani de „Jurnal săptămânal” a adunat aproape 1500 de autori. Jurnalista spune că, dacă la început era foarte greu să identitifice persoana care ar accepta să scrie, astăzi este foarte ușor și sunt chiar și câte doi-trei doritori să facă aceste notițe zilnice în aceeași săptămână. „Avem foarte mulți doritori, care vor să-și împărtășească din emoții, din trăiri, din preocupări și eu zic că este important, pentru că se scrie în paralel cronografia, care va fi o bună arhivă pentru viitor, ca oamenii să poată compara ce a trăit lumea simplă, omul de la firul ierbii care a scris acest jurnal și ceea ce a rămas în arhivă din comunicatele oficiale”, anotat Valentina Ursu.

Jurnalista a menționat că ceea ce vede comun între jurnale este faptul că, practic, nu există autor care să nu vorbească despre exodul populației și aceasta înseamnă că lumea și-a făcut și continuă să-și facă bagajele. Despre corupție, majoritatea scrie și aceste lucruri, care preocupă societatea, trebuie să fie auzite de către cei care guvernează. „Este important că avem jurnalul ambsadorului, jurnalul șomerului, jurnalul pușcăriașului, jurnalul miresei, jurnalul primarului, profsorului, doctorului, preotului și așa mai departe – astfel cuprindem toate categoriile sociale”, a mai spus Valentina Ursu.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, una dintre protagoniste, a declarat că scrierea acestui Jurnal, care este pentru prima dată, a fost o experiență foarte plăcută. „Pentru un diplomat este foarte interesant, pentru că avem multe experiențe, multe țări, unde locuim și este important să păstrăm o amintire din țara unde am locuit”, a notat ambasadoarea.

În aceeaşi seară a fost lansat şi cel de-al 13-lea volum din seria „Realitatea cu amănuntul la Europa Liberă”, semnat de scriitorul și jurnalistul Iulian Ciocan. „Sunt toate, într-un fel asemănătoare, pentru că toate sunt despre realitatea cotidiană, despre viața noastră de zi cu zi. Bineînțeles, că sunt și cumva diferite, în sensul că ultima este mai pliată pe actualitate, pe ziua de azi, pentru că este vorba despre ultimul an. Sunt niște lucruri, pe care în fond le cunoaștem cu toții, însă optica mea este un pic diferită, așa scriitoricească. Și mie îmi place să selectez din cotidian lucrurile grotești”, a menționat Iulian Ciocan.

„Întotdeauna îi admir pe oamenii, care știu să facă lucruri mai bune decât mine. Am o invidie bună, dar și o mândrie de administrator, de manager, care stă la o parte, le creează condiții. Și de fiecare dată îi felicit pentru lucrul ăsta, care volens nolens se așează ca o pagină în cronica vieții Republicii Moldova”, a declarat directorul postului de radio Europa Liberă la Chișinău, Vasile Botnaru.